Stora Brogatan 6

På Stora Brogatan 6 låg en gång Erik Wilsons Cigarraffär och bilden är fotograferad år 1916. På denna tid fanns det affärer för olika saker mot i dag säljs det i en enda affär. Jag kommer ihåg när jag växte upp, är född 1964 då fanns det, speceri-, mjölk-, kött- och tobaksaffärer med mera. I dag finns det inga sådana butiker kvar utan det är bara dessa stormarknader. Jag tycker det var charmigt med dessa olika affärer när jag fick följa med min mor att handla, det är synd att dessa affärer har försvunnit ifrån stadsdelarna i Borås. Jag vet bara på Norrmalm fanns det en speceriaffär på Döbelnsgatan i korsningen med Brahegatan och lika så längre upp på Döbelnsgatan vid Torgilsgatan har jag för mig att det var en mjölkaffär och köttaffär men jag kommer inte ihåg namnen på dessa butiker.

Så här såg det ut inne i Erik Wilsons affär, rejäla diskar och hyllor för alla dessa cigarraskar, allt snyggt och prydligt. Denna byggnad uppfördes efter år 1827 när sista stadsbranden hade varit och den är uppförd i en klassiska Karl-Johans stil med en våning och inredd vindsvåning. I denna byggnad fanns även Lundby Skönfärgeri & Kemiska Tvättanstalt, Olga Sjöbergs Modeaffär och Öhmans Kappmagasin.

Foto Glenn Murberg
Så här såg fastigheten ut när jag var runt i Borås och fotograferade år 2015 och det ligger några kulturbyggnader utmed Stora Brogatan, än så länge. Längre fram på Stora Brogatan vid Holmsgatan vill man riva ett 1800-tals hus för att bygga en större byggnad. Som jag har skrivit så många gånger att vi måste måna av vårt kulturarv och för det vidare till kommande generationer. Vi kan inte utplåna allt det gamla i centrum. Kan nämna att bland annat ska Tullenstugan och Handelsträdgårdens bostad renoveras och just den sistnämnda har man kommit ganska så långt, man har bland annat bytt tak och nu håller man på att dränera och det kommer att bli jättebra när det blir färdigt.

PDF-fil