Västerlånggatan - Stora Brogatan

Korsningen Västerlånggatan och Stora Brogatan med Borås teater i fonden, bilden är fotograferad år 1928. En helt underbar gammal bild med en del människor ute och det ser ut som att dom är finklädda, det kanske är en söndagseftermiddag. Antingen är det vår eller höst på bilden eftersom träden borta vid teatern inte har någon lövbeklädnad. Alla dessa byggnader är borta i dag och ersatt av större byggnader, förutom byggnaden vid teatern i korsningen Västerlånggatan – Lilla Brogatan och även byggnaden som ligger på Strandgatan vid teaterbron som finns kvar än i dag. Det är synd och skam att inte teatern står kvar på sin plats, för det var ett vackert avslut vid teaterbron. Bakom teatern låg fabriken Viskaberg och byggnaden syns lite ovanför teatertaket. Även den byggnaden saknas ifrån Stadsparken och är ersatt av Stadsparksbadet. Stadsparken bestod av en del fabriker som bland annat Viskabergs fabriker och fabriken Kilen som låg intill teatern och även Fabrikör Pomps lusthus fanns högst upp på Mariekulle i parken.

Foto Glenn Murberg
Så här ser vyn ut idag, Stora Brogatan är lite längre fram och till vänster ligger det gamla bankhuset där Svenska Handelsbanken höll till i många år. Jag tror att denna bild är fotograferad år 2018 eller 2019 så det är 90–91 år mellan bilderna och Västerlånggatan har blivit mycket smalare än vad den var tidigare. Mycket är för denna vattenränna som går ifrån Viskan vid Västerbrogatan och som sedan rinner ut i Viskan vid teatern. Det man saknar i denna vy är den gamla teatern och det är nog många Boråsare som saknar denna gamla träbyggnad som passade så vackert i Stadsparken.
Vår stad förändras hela tiden och inte alla gånger till det bättre och som jag brukar säga att allt var inte bättre förr utan det var annorlunda.

PDF-fil