Stora Kyrkogatan

Stora Kyrkogatan med bland annat gamla läroverket och sockenstugan den 15 januari år 1924. Längst bort på bilden syns skorstenen vid Simonsland och till höger om den är Borås Tidnings byggnad vid Yxhammarsgatan. Det gamla läroverket till vänster byggdes år 1825 och var Borås femte läroverk. Sockenstugan byggdes på 1850-talet och båda dessa revs i slutet av 1950-talet. Dessa båda byggnader fick lämna plats för parkeringsplatser i centrum, båda fastigheterna var belägna vid Stora Brogatan mellan Prästbostaden och trappan som leder ner mot Nybroplan. Det fanns även planer på att bygga parkeringshus på dessa två tomter. Det gamla läroverket uppfördes som sagt år 1825 och i början var undervisningen ganska så anspråkslös men år 1858 startades där en femårig elementarskola och byggnaden fungerade som läroverk fram till 1901.
Den närliggande sockenstugan som byggdes på 1850-talet och år 1862 tog Borås Stad över byggnaden från kyrkan. År 1892 blev sockenstugan bostad åt kyrkvaktmästaren i Caroli kyrka. Den har även använts för luftskyddsbyrå och lokaler för centralpolis och hittegodsavdelning.

Foto Glenn Murberg
Denna bild fotograferade jag för ett par år sedan och man ser att stadsmiljön har ändrats lite. Man ser stenmuren på gan gamla bilden, där ligger i dag församlingshemmet till Caroli kyrkan men däremot ligger Borås Tidnings byggnad kvar. När jag skriver mina blogginlägg så har jag funderat på att göra en karta över Borås med punkter som man kan klicka på som man ser hur det var förr i tiden och hur det ser ut i dag. Har länge haft denna fundering men har inte kommit till skott ännu att börja skissa på den men har tänkt att börja nu fram igenom när jag blir arbetslös. Då kommer jag att ha lite tid att ägna mig åt det som är mitt största intresse och jag tror att det kan bli uppskattat för andra också. När den väl blir färdig så kommer jag att lägga ut den i Facebookgruppen Gamla Borås och även på min hemsida. Jag hoppas verkligen att allt detta går i lås men som sagt är bara funderingar än så länge och hoppas att detta kommer att gå hem hos er läsare också.

PDF-fil