Allégatan - Stora Brogatan

En vacker gammal träbyggnad i korsningen Allégatan och Stora Brogatan, årtalet är jag lite osäker på men det är innan man sänkte Allégatan och det gjorde man på 1930-talet. Då fick man bygga på fastigheterna undertill och efter detta så blev byggnaderna inta så vackra, men vad skulle man göra på detta sätt fick byggnader ett fortsatt liv. Men dagen då dessa byggnader försvann från Allégatan kom ända och jag vet inte exakt när man rev denna byggnad men kanske någon gång i slutet av 1960-talet kan det ha varit. Som ni har förstår så är Borås historia något som står högst på min lista och lika så med kultur- och fornminnen. Tänkte att jag skulle visa några bilder på hur mitt ”historierum” ser ut eller kanske man ska kalla det för ”Boråsrum” i stället.

Jag har så mycket tavlor på gamla Borås så alla får inte plats på väggarna utan jag får byta ut tavlorna någon gång ibland. Dessa gamla Boråstavlorna älskar jag att titta på och jag sparar på allt som rör gamla Borås, jag får även en massa böcker, fotografier och mycket annat som handlar om Borås. Det enda som jag inte har skaffat mig ännu det är en Boråsknalle, fy skäms att jag inte har den ännu eftersom den symboliserar Borås men den kommer så småningom.

Här sitter jag ofta och skriver mina blogginlägg och även uppdaterar min hemsida med gamla Boråsbilder och även nyare bilder som jag har fotograferat på gamla byggnader. Det som jag har skrivit tidigare så skulle jag vilja jobba med mitt största intresse men just nu är det bara som hobbyverksamhet. Många gånger kan det gärna gå överstyr ibland men som sagt det är mitt största intresse. Här sitter jag även och skannar bilder från album, negativ, diabilder, pappersbilder och även glasplåtar. Kan även digitalisera VHS-filmer till dvd, det är så roligt att sitta och jobba med detta och tyvärr så räcker inte tiden till alla gånger.

Här är ena delen av min bokhylla med mycket Boråslitteratur och även här finns det Boråstavlor. Det börjar bli lite fullt med saker men det går alltid att klämma in nya. Jag går ofta på loppisar och letar nya böcker, vykort och även gamla bilder på Borås. Nu när jag blir arbetslös kommer det nog att bli flera timmar vid datorn med att skanna bilder och även utveckla min hemsida. Jag kommer att börja att skissa på min karta som jag har nämnt om innan där jag vill lägga ut punkter som man kan klicka på för att se hur det såg ut förr och hur det ser ut idag. Detta kommer att ta ett tag för det är många gamla byggnader som har försvunnit ifrån centrum. Det jag kommer att börja med först är att göra en karta över stadskärnan och sedan ta ytterområdena av Borås. Jag kommer att meddela den dagen när den första kartan ligger ut på min hemsida.
Sedan är jag ute mycket och fotograferar kultur- och fornminnen och även kyrkor som jag är väldigt fascinerad av dess byggkonst. Jag försöker att uppdatera min hemsida så ofta som det går med nya bilder och fakta. Nu vet ni lite mera om mitt intresse och hur jag har det hemma och vad jag har för planer. Jag tar gärna emot förslag på fotomotiv med mera och har ni bilder som ni kan tänka er att låna ut så jag kan skanna av dessa så tveka inte att maila mig på gamlaboras@murberg.se eller bara om ni har en intressant historia som ni vill dela med er så är det bara att maila.

PDF-fil