Kvarteret Abborren Brodalsgatan 2

Brodalsgatan 2 med Borås Express hästekipage utanför kontoret. Bilden är fotograferad år 1913 och det är ju en helt underbar bild att sitta och titta på. Här fanns ingen centralbro över järnvägsspåren. Byggnaden var uppförd i tre våningar och det fanns 6 lägenheter, 4 affärslokaler och en källarvåning. Här fanns bland annat Kafé Erin, Erik Malmbergs frisersalong, Edith Perssons Speceri- & Matvaruaffär och Astrid Melander hade en verksamhet med rum för resande. Sedan är jag lite osäker på när Borås Express fanns här i byggnaden, har tittat efter fakta om detta företag med ej hittat något.
Byggnaden nedanför fanns centralhotellet och byggnaden revs 1951. Det var uppfört i 3 våningar och 22 lägenheter och även butikslokaler. Jag hann aldrig uppleva dessa byggnader själv är alldeles för ung eftersom dessa försvann i början av 1950-talet. Det var många gamla byggnader som jag inte hann uppleva men tur att det finns alla dessa bilder som Borås flitiga fotografer var runt om i hela Borås. Som jag har sagt innan så förstår jag inte hur man kunde riva en sådan här vacker träbyggnad. Båda dessa byggnader passade så bra in med Borås Centralstation och som tur är så är centralstationen ett byggnadsminne så den kan dom inte röra. Vad har vi i dag på denna plats centralbron som invigdes 1953 och jag kommer ihåg att min far berättade många gånger när man hade byggt bron så provtryckte man den med hjälp av lastbilar som placerades på bron med sand på flaket.
Många gånger var det bättre förr med dess arkitektur som man hade på denna tid och det borde dagens arkitekter ta efter och bygga lite mer stilfullt och charmigt.

PDF-fil