Kvarngatan från Sparregatan

Kvarngatan från Sparregatan
Kvarngatan från Sparregatan ner mot Viskan, bilden är fotograferad år 1891 en vacker vy att sitta och titta på. Dessa gamla byggnader och dess kullerstensgator, på höger sida är Sparregatan 12 som troligen uppfördes år 1875 och tidigare låg det här en smedja som smeden Karl Magnus Sjölin f. 1848 köpte år 1871 av smeden Lundgren f. 1832. Smedjan brann upp år 1875 och Sjölin byggde då en ny smedja mitt i nuvarande Sparregatan som år 1895 utvidgades och breddades. Sjölin flyttar då in på Asplyckan på övre sidan av Sparregatan och där bygger han Smedjebacken.
Till vänster i bild syns delar av den gamla Veterinärsmedjan som senare blev en nybyggnad år Hushållningssällskapet. Mitt i bild syns ett hästekipage och det är Allégatan och hästen är på väg norrut. Allra längst ner på bilden syns Sundbäcks stora vackra villa i Stadsparken. I dag är denna vy helt annorlunda, det finns inga gamla låga träbyggnader kvar i dag utan är ersatta med större stenbyggnader och gatorna är belagda med gatsten istället för kullersten.
Jag måste säga att det är en helt fantastisk kvalité på denna gamla bild som troligen har skannats in från en glasplåt. Jag fick ett gäng med glasplåtar för ett tag sedan som jag började att skanna in men har ett antal kvar. Jag har inte en aning vad som är på dessa plåtar och det är det som är en del av njutningen att hålla på med gamla bilder och lista ut vad det är på bilden. Vet att det ska vara en del porträttbilder på dessa plåtar och jag kommer då att lägga ut dessa på min hemsida. Mest för att få dessa plåtar identifierade och sedan kunna hjälpa släktforskare att kan ske hitta sina släktingar. Ska börja med detta arbete i höst när tiden finns.

PDF-fil