Ett annorlunda blogginlägg

Foto Glenn Murberg
Just nu är jag ute på semester och har hamnat i Ockelbo där min far kommer ifrån. Bilden som vi ser är en stavkyrka, fast den är nybyggd. Han som har byggt den har lagt ner ett enormt arbete på denna kyrka, han började år 2009 och i augusti 2021 ska det var invigning. Hade det inte stått på platsen att den är nybyggd så hade man trott att den var gammal och det är ett fantastiskt arbete som han har lagt ner på detta bygge. När man tittar på regelverket i taket så finns det inte en enda spik i reglarna utan allt är ihopsatt med rejäla träpluggar. Anledningen att jag just valde att åka till just Ockelbo var för att framförallt är att söka mina rötter lite mera men också för att fotografera där min far är uppvuxen och sedan har jag turen att min fars mormors hus fortfarande finns kvar.
Min far flyttade från Ockelbo i slutet av 1940-talet och skulle till Göteborg för att mönstra på en båt men så blev inte fallet. Det var någon som satte käppar i hjulet för honom nämligen min mor så det blev ingen mönstring. Allt som jag minns från min barndom var att vi åkte på semester till Ockelbo varje sommar men då var man inte intresserad av det gamla. Sist jag var här uppe var 2008 med min mor och far och det var sista gången som min far var ”hemma” igen. Han hade blivit dement och tre år senare fock han bort. Men när vi var i Ockelbo så kom allt det gamla tillbaka och kom ihåg allt från sin uppväxttid här och visade var hans föräldrar hade bott och var han hade jobbat. Jag ångrar mig enormt mycket att jag inte frågade han mer om det gamla medans han levde och man skulle ha dokumenterat allt på papper. Så tänkt på det ni som har gamla föräldrar passa på att fråga ut dom om det gamla innan dom försvinner, de äldre bär på en viktig historia.
Syftet med att jag är här är ju och försöka att fotodokumentera allt som min far pratade om och jag hoppas att jag kommer ihåg för det mesta. Jag har kontakt med en äldre man som är något yngre som jag ge mig mera information och denna gång ska jag skriva ner allt. Det var allt för denna gång och kom ihåg att ”mjölka” era föräldrar om sin barndom och uppväxt innan det är försent.

PDF-fil