Bryggareparken

Bryggarparken som den hette förr i tiden och i dag heter en Anna Lindhs park. Fast i mitt tycke så tycker jag att den skulle heta Sandwalls park eftersom Sandwalls låg bakom det stora trädet. Det stora trädet finns kvar än i dag nästan 100 år senare, bilden är fotograferad år 1924. Sandwalls stora fabrik bakom trädet som revs i början av 1970-talet tror jag att det var och så byggde man ett större hus på den tomten. Nu har man byggt på några våningar till på den byggnaden. Till höger om Sandwalls ligger fabrikörens villa och förr i tiden så hade man nära till sitt företag. Det var samma med Wiskabergs fabriker som ligger till vänster i bild, där hade även fabrikören sitt med ovanför fabriken.

Foto Glenn Murberg
Här är en bild på parken som jag fotograferade år 2015 tror jag att det var och det vackra trädet står kvar i hörnet av Söderbrogatan och Bryggaregatan, själv står jag på Källegatan utanför det gamla gummiväveriet Fox när jag fotograferade bilden.
Visst är det bra att man döper parken till högt uppsatta personer som har förlorat sitt liv men jag tycker att man borde ha gett det namnet till Sandwalls. Nu finns det en plats som heter Sandwalls plats vid Strandgatan men det borde heta Ada Damms plats eftersom Ada hade sitt föräldrahem precis där och hon var en känd Boråsprofil. Men det är bara mina tankar om hur jag skulle vilja ha det. Det finns många fabrikörer och kända Boråsare som borde få någon plats uppkallad efter sig men det kanske kommer i framtiden. Sedan alla dessa statyer som kommer upp runt om Borås, varför inte sätta upp några av betydelsefulla Boråsprofiler också. Vem vet det kanske kommer någon gång det också.

PDF-fil