Det gamla badhuset

I mitt förra inlägg så skrev jag om att man kunde ha sparat gamla byggnader i Stadsparken. Då nämnde jag det gamla badhuset utmed Sven Eriksonsgatan och hittade denna bild som är fotograferad år 1914. Just denna gamla byggnad som var byggd år 1898 är otroligt vacker med dessa två torn och Ulricehamns järnvägsstation påminner väldigt mycket om denna. Förstår inte hur man kunde riva något så här vackert, den skulle ha sparats till eftervärlden. Jag tror att det revs någon gång på 1960-talet, jag har bara sett det på bilder, det ser ut som ett sagoslott.
På bilden ser man hur många skorstenar som sticker upp mot skyn och tar en bild i dag så ser man inte en enda skorsten längre. Sedan gjorde man förlängningen av Lilla Brogatan över Viskan och jag tror att det var i samband med detta som man rev det gamla badhuset men bron hade säkert fått plats ändå. Finns det någon av mina läsare som har egentagna bilder på det gamla badhuset och även invändigt hör gärna av dig via mail på gamlaboras@murberg.se. Det skulle vara väldigt intressant att se hur det såg ut invändigt i detta gamla badhus. När vi pratar om att ta vara på gamla byggnader så när jag var ute på semester en vecka och åkte upp i landet så såg man flera kommuner som var rädda om sitt kulturarv. Jag var i Ockelbo där min far kommer ifrån och där har dom ett valsverk som lades ner 1933 och alla maskiner står fortfarande kvar och man håller på att rusta upp fabriksbyggnaden. Denna fabriksbyggnad blev ett byggnadsminne år 1990 och det man försöker att få liv i maskinerna så att man kan visa hur det gick till förr i tiden.
Det är synd att Sjuhäradsbygden inte har gjort likadant med de gamla industrierna, för det är jätteintressant att se hur man arbetade förr i världen.

PDF-fil