Mariedalsgatan

Mariedalsgatan mot norr med Wiskabergs fabriker i bakgrunden. Bilden är fotograferad år 1914 och till höger utanför bilden låg Fox gummiväveri som i dag är Älvsborgsteatern. Den gamla fabriken i Stadsparken är riven och ersatt med Stadsparksbadet. Till vänster ligger kvarteret Viktoria med ett litet charmigt hus i en liten trekant omgiven av Mariedalsgatan, Södra Strandgatan och Fabriksgatan. Jag har försökt att hitta lite mera information om denna lilla byggnad men det har jag gått bet. Är det någon av mina läsare som kanske vet lite mer om denna lilla byggnad så får du gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se. I dag består denna yta av en parkeringsplats till Älvsborgsteatern
Wiskabergs fabriker har jag skrivit ganska mycket om i mina bloggar och dessa tror jag revs på 1980-talet om jag minns rätt. Det var fina fabriksbyggnader i mitt tycke och de hade gärna fått stått kvar om man hade renoverat dessa på rätt sätt. De låg vackert intill Viskan och som jag har skrivit innan så finns det lite av grunden kvar intill Viskan.
Något som jag många gånger har funderat på så är det synd att Borås Hembygdsgård eller snarare Ramnaparken ligger så avlägset. Tänk vad mysigt det hade varit om byggnaderna som finns i Ramnaparken hade funnits i Stadsparken ihop med teatern och Wiskabergs fabrik och då skulle även det gamla badhuset som låg utmed Sven Eriksonsgatan varit kvar. Då hade människor som rör sig runt parken sett dessa gamla byggnader. Tur är väl att vi har tre gamla byggnader som inramar Södra Torget i alla fall och vi får se hur länge dessa får stå kvar. Synd bara att den idén som jag tror att det var Åkerlund som hade att skapa byggnader i parken. Rätta mig om jag har fel men den idén var inte dum alls. Drömma får man i alla fall göra och fundera hur det kunde ha varit.

PDF-fil