Getängsvägen

Den vackra gamla byggnaden på Getängsvägen, texten till denna bild är maskinistbostad för Ålgården. Men jag tror inte att det stämmer eftersom vaktmästarbostaden ligger inne på samma område som den gamla kvarnen. Men i alla fall det är vacker byggnad som fortfarande ligger kvar där vid Getängsvägen, fast i dag är vägen mycket bredare än vad den på den gamla bilden. Bilden är fotograferad år 1914 och är 107 år gammal så det är inte konstigt att det har förändrats. Men byggnaden bakom står där lika vacker i dag som för 107 år sedan. Jag har försökt att hitta mera information om denna byggnad men inte hittat någon men du om du som läsare vet historian om denna byggnad så är du välkommen att maila på gamlaboras@murberg.se.

Så här såg Ålgårdens vattenverk ut år 1914 och även på denna tiden var det rent och prydligt inne i själva maskinhallen. Byggnaden uppfördes som kvarn år 1853 och byggnaden hade ursprungligen fasad av gråsten. I början av 1920-talet byggdes byggnaden om kraftigt och fick dagens utseende. Detta är en underbart vacker byggnad som ligger precis intill Viskan och kan ses när man kör över Viskan med bil. En riktigt kulturbyggnad är det och lika så med byggnaden på första bilden och kvarnen är i alla fall Q-märkt men hut det är med bostaden det vet jag inte.

En bild på Ålgården år 1914 och den är lika vacker i dag. Den lilla byggnaden till vänster om Ålgården det ska ha varit antingen vaktmästarbostad eller maskinistbostad, den kanske fungerade som både och. Det är en vacker vy att sitta och titta på det är så rent och stilfullt. Några år senare byggde man en sekundärstation i vänster bildkant.

PDF-fil