Bröderna Johansons butikshus

Bröderna Johansons butikshus på Stora Brogatan vid torget, bilden är fotograferad år 1907. Denna vackra byggnad låg där Epa byggde sitt affärshus. Byggnadsår för denna fastighet är troligen 1827 eller något senare, den är byggd i en våning och vindsvåning. Det fanns biograflokal, affärs- och lagerlokaler i byggnaden och det sägs att detta ska vara Borås tredje biograf. Den första biografen var Borås Kinematograf som startade den 6/8 år 1904 och fanns på Österlånggatan 42 och den andra var nya Kinematografen som låg på Stora Brogatan 14 som gav sin första föreställning den 2/12 1904 och då den tredje i denna byggnad som startade 26/5 år 1905. Byggnaden blev sedan moderniserad år 1942 och fick ett nytt utseende.

Interiören i Johansons butik är väldigt vacker och här är det ordning och reda samt att det är en snygg inredning, bilden är fotograferad år 1907. Man funderar allt på var denna inredning tog vägen men troligen hamnade den väl på tippen. Jag själv skulle kunna tänka mig att in reda ett rum med denna inredning och hyllorna är perfekta som bokhyllor till min Borås-samling som bara växer med böcker och tidningar. Ni vet säkert att jag samlar på allt som handlar om gamla Borås och det rummet som jag har börjat bli för litet nu för allt.
Den gamla byggnaden revs i slutet på 1960-talet har jag för mig och då man byggde upp EPA huset här i stället. Det är en epok som är över runt Stora Torget med alla dessa gamla trähus som är borta för evigt och det är synd. Som jag tidigare har skrivit vore det ett trevligt inslag runt torget med gamla byggnader runt själva torget, visserligen blir det inte så många butikslokaler som det är i dag. Men jag tror att det skulle vara trevligare att gå in i en sådan här inredd affär än de vi har i dag.

PDF-fil