Korsningen Västerbrogatan och Stora Brogatan

En gammal bild från 1909 i korsningen Västerlånggatan och Stora Brogatan. Jag satt länge och studerade bilden för att klura ut varifrån den är fotograferad. Fotografen har ryggen mot Stora Torget. Byggnaden till höger är det gamla bankhuset och till vänster ligger byggnaden som Camén och Janssons skrädderi och herrekipering låg. Bortanför dörren på långsidan låg det en frisér och raksalong. Man ser på byggnaden har den har tillkommit efter den sista stadsbranden år 1827 och det var då man började att bygga sådana här Karl-Johansbyggnader i en våning och inredd vindsvåning. Denna lilla vackra träbyggnad revs i slutet av 1920-talet eftersom en ny byggnad stod på plats 1929.

Här är en bild från 1928 när man har rivit den gamla träbyggnaden och har börjat att schaktat ut och förbereda att bygga upp en ny byggnad. Det är lite annat mot i dag när man tittat på lastbilarna och lika så var det mycket mer folk vad det är idag.

Här har man hittat en gammal brunn när man rev fastigheten och på denna tid så gjorde väl mina arkeologiska utgrävningar på denna tid. Jag minns när man rev fastigheten mellan Österlånggatan och Allégatan där systembolaget ligger i dag, det var det lite utgrävningar efter fastigheten var riven. Man hittade en gammal vattenränna där och den har man sparat fast det är inte lätt att besöka eftersom den är inlåst. Jag hade turen att bli insläppt på innergården så jag kunde fotografera den. En sådan sak ska man placera där som människor kan se och studera den. Det bästa stället skulle vara i Ramnaparken intill någon av de gamla byggnaderna och till exempel Nymanska gården. För alla kulturella saker är till för allmänheten kan man tycka men tyvärr inte i detta fallet.

PDF-fil