Vy från Caroli Kyrktorn

En riktig gammal bild som är fotograferad ifrån Caroli kyrktorn och den är fotograferad år 1880. Här är det verkligen en svunnen vy, det finns en byggnad kvar och det är den i hörnet Österlånggatan/Lilla Brogatan. Byggnaden till vänster är det gamla rådhuset som övergavs år 1910 när man invigde det nya rådhuset på andra sidan av Stora Torget. När man rev det gamla rådhuset så är det tomten fortfarande tom i dag, det gamla bankhuset som inrymde Svenska Handelsbanken som sista bank. Det byggdes på Lilla torget som vi ser bakom det gamla rådhuset. Det gamla rådhuset revs i början på 1910-talet och det var många byggen som gjordes på denna tid.
Även teatern i stadsparken syns lite på denna bild så vad jag kan se så är det bara en byggnad som finns kvar och det är den som jag nämnde tidigare. Byggnaden som finns längst ner på bilden inrymde bland annat Wikanders och den revs på 1950-talet om jag minns rätt och sedan uppfördes en nyare byggnad på denna plats. Wikanders ligger fortfarande kvar på samma plats men i en annan byggnad. Kan Wikanders var Borås äldsta affär kanske? I alla fall är det en väldig bra kandidat till Borås äldsta affär.
Ja på denna tid så var Borås en riktig trästad och låga vackra byggnader överallt men även i början av 1900-talet som kom dessa större byggnader i tegel som t.ex. Rådhuset. Så just i början av 1900-talet så förändrades Borås med andra byggnader och även då byggde man vackra byggnader som t.ex. det gamla bankhuset som man byggde på Lilla Torget och där sista banken var Svenska Handelsbanken som var där i nästan 100 år innan man lämnade byggnaden. I dag fungerar byggnaden som kontorslokaler men är lika vacker på utsidan ännu. Jag var inne i den byggnaden för några år sedan och fick fotografera de tomma lokalerna och är du nyfiken så klicka på denna länk, Interiör av Handelsbanken (murberg.se).

Slänger med en bild som jag fotograferade för ett par år sedan när jag var högst upp i Caroli Kyrktorn och då ser man hur mycket det har ändrat sig på ca 140 år.

PDF-fil