Kvarteret Järnbäraren

I hörnet av Norrbylånggata och Västgötagatan låg kvarter Järnbäraren som var arbetarbostäder till Borås Wäfveri och var uppförda år 1920. Detta var en ganska stor byggnad som låg efter Västgötagatan, Norrby Långgata, utmed järnvägen Borås-Göteborg och Järnbärargatan. Jag kommer inte ihåg detta hus alls jag tror att det revs i slutet på 1960-talet och då var jag bara 5–6 år så jag har inget minne av detta hus. Tänk om man hade sparat dessa hus och moderniserat lägenheterna och det är ju en fantastisk innegård och valvet vi ser mitt i bild leder ut till Norrby Långgata, det liknar en liten borg emot gatan. Förstår inte hur man kunde riva ett sådant här hus och ersätta med dagens hus. Bilden är fotograferad år 1924 och vänster huskropp gränsar till järnvägen Borås-Göteborg. Skogsbacken låg till vänster om huset och det fanns en park mellan Järnbäraren och Skogsbacken som hette Viskadalsparken.

Denna bild har Simon Erlandsson fotograferat den 6 maj 2020, när man skulle gräva ut för en återvinningsanläggning så grävde man fram dessa rester. Det är rester ifrån byggnaderna i Järnbäraren, det är grunden ifrån huset till vänster på den gamla bilden.
Idag är det stora höghus som ligger här men Skogsbacken är fortfarande obebyggd och det finns lite rester kvar där med staket och en del hus stenar och stentrappor. Jag har blivit väldigt intresserad av gamla Norrby och speciellt Skogsbacken och efterlyser dina eller dina föräldrars egentagna bilder på gamla Norrby och skulle vilja låna dessa och scanna av till min blivande hemsida om gamla Borås och även egna upplevelser så skriv några rader till mig. Bilderna kan vara i pappersformat, diabilder eller negativ.


 

Här är en bild fotograferad ifrån Ackumulatortanken och la in ett par texter i bilden där Järnbäraren och Skogsbacken låg. Det vore roligt om någon av er läsare har bilder ifrån interiören på gamla Norrby skulle bli väldigt glad om det fanns och om ni ville dela med er, för jag håller ju på med hemsidan där jag samlar in bilder och berättelser, jag försöker att hålla historien vid liv framförallt för dagens ungdomar som inte vet hur man levde förr i tiden utan dom tror väl att man satt och tittade på tv och spelade tv-spel. Det är väldigt viktigt att vi bevarar vår historia och för den vidare för den får absolut inte glömmas av, fast det var ju inte lätt att leva och överleva på denna tid men framför allt vi får inte glömma att det var dåtidens invånare som byggde upp samhället som vi bor i.

PDF-fil