Neptuntvätten

Ångtvättanstalten Neptun på Flemmingatan 3, vet inte när bilden är fotograferad. Verksamheten startades i början av 1900-talet av fru Emilia Jonsson och var då belägen vid Karlagatan. Starten var mycket blygsam men under årens lopp har företaget upparbetats till en verklig industri. År 1923 köptes Ångtvättanstalten Neptun då belägen på Brodal och 1929 flyttades företaget till Flemmingsgatan 3 där fastigheten var inredd för ändamålet. Företaget hade den mest fulländade utrustningen som man kunde tänka sig vid den här tiden. Denna tvätt- och strykinrättningen genomgick ca 2500 kg tvätt varje vecka.

Denna bild fotograferade jag den 11 oktober och man ser fastigheten ser så gott som likadan ut i dag som den gjorde förr. Man har tyvärr bytt ut fönstren runt om men däremot står muren med staketet kvar utmed trottoaren. Jag har för mig att det luktade ganska så skarpt när man gick förbi tvätten när man var mindre. Sedan när Neptuntvätten lade ner det vet jag inte, men det kanske du som läsare vet och då får du gärna maila mig på gamlaboras@murberg.se. Sedan vore det roligt om någon av er läsare har haft någon släkting som jag jobbat här och har bilder av interiören, det hade varit jätteroligt att se. Jag bli liksom inte mätt på Boråshistorian utan är intresserad av det mesta.
Detta är ett område som man sprang ofta när man var liten grabb, det var ju intressant att titta på tågen som gick förbi nedanför. Sedan var man mycket på Tallåsgatan som jag har fört mig att det gick att köra från Brahegatan och ända fram till Folkungagatan som det inte går att göra i dag. Man blir lite nostalgisk nu när man tänker på när man var mindre och där man växte upp. Jag har funderat många gånger på att åka tillbaka och fotodokumentera där man växte upp innan området förändras alltför mycket. Det är mycket som rivs och byggs nytt, det är några hus som ska rivas på Kråkekärrsgatan vid Sagavallen och de bör man dokumentera innan. Får ni läsare reda på om det är byggnader som ska rivas så får ni gärna skicka ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se och meddela mig vilket hus som ska rivas.

PDF-fil