Norrby Långgata 13

Här på Norrby Långgata 13 låg Norrby Verkstad & Rörläggningsaffär. Firman startades år 1917 av fabrikör Johan Persson och fabrikör Gottfrid Norén. År 1926 utträdde Norén ur firman och ensam ägare var fabrikör Persson. Företaget som flera gånger utvidgats och år 1929 flyttade man in i lokalerna på Norrby. Fastigheten var uppförd av sten på 1880-talet. I fastigheten inrymdes fabriks- och lagerlokaler samt kontor. Firman tillverkade allt som hör till branschen och har den som specialitet av tillverkning av vävbommar, vilka levererades över hela Sverige. Johan Persson var född år 1890 och son till rättare Per Johansson och hans fru Lovisa född Holst samt sedan 1915 gift med Haima Swahn. Deras barn: Doris Hildegard, född 1916, Ernst Harry, född 1922, Sven Per Johan, född 1925 och Barbro, född 1935.

Denna bilden fotograferade jag den 11 oktober och det ska vara här som verkstaden låg. Enligt kartan så låg nr 13 här. Bilden är fotograferad när jag passerade på Norrbyleden och till vänster utanför bilden ligger Korskyrkan. Så Norrby är nog den stadsdelen i Borås som har förändrats mest skulle jag tro och det skedde i slutet av 1960-talet. Jag har svaga minnen av det gamla Norrby, jag är född 1964 så jag var inte så gammal när jag följde med min mor till min faster som bodde i det nybyggda huset på Dalbogatan. Man var ju inte så intresserad av gamla byggnader när man var 4-5 år gammal.
Så jag efterlyser era egentagna bilder på det gamla Norrby, för på något vis så ligger Norrby mig varmt om hjärtat. Det beror väl på alla dessa gamla byggnader som fick sätta ”livet” till. Jag har funderingar att göra en klickbar karta över Borås med gamla byggnader och den funderingen har jag fortfarande men det har inte blivit av ännu. Men till den så behöver jag egentagna bilder och det kan även vara rivningsbilder, den karta jag tänker göra ska både visa före och efter. Så har du bilder så skicka gärna ett mail till mig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil