Kvarteret Argus i hörnet Yxhammarsgatan - Österlånggatan

Kvarteret Argus med Österlånggatan och Yxhammarsgatan upp till höger. Denna fina byggnad är säkert uppförd runt år 1827 efter den sista stadsbranden. Måste bara säga att man kunde bygga vackra byggnader förr i tiden och de är ju så otroligt vackra. Bilden är fotograferad runt år 1900 och redan på denna tid prydde man byggnaden med fönstermarkiser. Just vid fototillfället som fanns Gunnar Larssons livsmedelsaffär i byggnaden. Den var uppförd i två våningar och en vindsvåning och ägare på 1940-talet var Lars Gustav Hansson, Bulta Västergård, född 1879 och gift år 1906 med Gerda Svensson född 1886 och deras barn: Annie född 1907, Bertil född 1908, Sture född 1913 och Enar född 1915.
Kvarteret Argus 1 och 2 gränsar till Allégatan, Yxhammarsgatan, Österlånggatan och Lilla Tvärgatan. Här har det fanns bland annat Kafé Nybron som startades av fru Ester Falk år 1925, Elin Petterssons Matsalar, Affärstjänst butiksinredningar med mera. Även TH Hallins eftr. cykelhandel, Allas Speceriaffär, Willy Ekberg rum för resande och Gerhard Wandel filial Ångbageri.
Jag har för mig att denna byggnad eldhärjades någon gång i slutet av 1960-talet eller kanske precis i början av 1970-talet men något säger mig att det var 1969. På denna plats uppförde man en större byggnad och arbetsförmedlingen var inhyst i. Det är synd att dessa gamla byggnader försvinner en efter en men de är mera brandfarliga än betongbyggnader men synd ändå.
Tänk då förr i tiden när man bara hade häst och vagn, precis som vi ser på bilden står det en häst och väntar på sin ägare. Inga parkeringsautomater fanns det heller men däremot fanns det gott om hästskit på gatorna. Men som sagt det var en underbar miljö förr i tiden med dessa vackra träbyggnader.

PDF-fil