Smedsgatan - Lilla Kyrkogatan

Korsningen Smedsgatan – Lilla Kyrkogatan med kvarteret Pluto till vänster, Kvarteret Pollux i mitten och kvarter Pygmalion till höger. Byggnaden till vänster var Ada Damms föräldrahem och den byggnaden byggdes år 1840 och år 1925 fick både en undervåning och en påbyggd våning. Byggnaden mitt i bild är uppförd omkring år 1840 i två våningar och en vindsvåning och här fanns det butikslokaler och lägenheter. Bland annat har Möbelmagasinet funnit här som sålde, möbler, möbeltyger, sängkläder och mattor. Byggnaden till höger var uppförd omkring år 1827, så denna byggnad tillkom efter den sista stadsbranden år 1827.
Byggnaden var uppförd i en våning och vindsvåning och just efter den sista stadsbranden fick man inte bygga högre byggnader än en våning och vindsvåning. I denna byggnad fanns bland annat Karl Dahlberg Herr och damfrisering, Kafé Norden som vi även ser på skylten på fastigheten. Denna byggnad sträckte sig ända till Österlånggatan och där fanns Björck och Roos Blomsterhandel och Franssons skomagasin.
Just Blomsteraffären kommer jag ihåg i hörnet av Österlånggatan och Smedsgatan, jag var med min mor där när hon köpte blommor. Men då var det i den byggnaden som står där i dag för denna gamla träfastigheten revs väl på 1940–1950-talet. Jag måste säga att det gamla Borås var väldigt vackert med alla dessa gamla träbyggnader. Framför allt dessa kullerstensgator och snygga och prydliga trottoarer. På bilden ser vi hur utvecklingen har börjat med att större stenbyggnader börjar att komma upp. Förstora man upp bilden så ser man även Obelisken på Stora Torget framför kyrkan. Något som jag gillar är dessa skyltar vid butikerna och det är vanliga plåtskyltar och inga blinkande skyltar som en del har i dag.

PDF-fil