Holmsgatan norrut

Holmsgatan norrut med elverket i fonden med skorstenen. En underbar vy man ser och bilden är fotograferad år 1928. Allt på vänster sida är borta i dag och ersatt med det stora posthuset som byggde på 1940-talet. Lite osäker om byggnaden till häger står kvar eller om den är riven. Men den stora byggnaden innan elverket står kvar, det var telegrafbyggnaden och på senare tid låg televerket där. Titta bara på alla dessa butik och fabriksskyltarna på vänster sida bland annat Elsa Bohlins Damkonfektion, Borås Strå-filthattfabrik, Skoaffären Viktoria och AB Varuhuset Skandia. Längre in på Holmsgatan till vänster går Postgatan in det är en gata som man inte har hört talas om så ofta. Tittar man på gamla bilder så ser man alltid den vita linjen på trottoaren och kullersten på gatan och även en snygg vattenavrinning som syns i höger bildhörn. Det är som jag alltid har sagt att Borås stad var vackrare förr i tiden med alla dessa vackra byggnader och alla dessa härliga plåtskyltar utmed husväggarna.
När man studerar kartan från år 1929 så ser man att det finns en utbyggnad ifrån Telegrafstyrelsens byggnad över Holmsgatan precis där Postgatan går till vänster. Den utbyggnaden tillhörde en gång posten där man hade pakethantering och kvarteret hette då Iris. Kvarteret till vänster heter Eko, det är lite roliga namn på kvarteren.
Nu bygger man om det gamla Posthuset med en eller ett par våningar till och sedan ska det bli något typ av torg mellan g:a Posthuset och Viskan så det blir nog ingen biltrafik på Västerbrogatan. Det är lite synd att man stänger ute biltrafiken ur centrum, inte undra på att butiker stänger den ena efter den andra. Nä jag gillar dessa gamla bilder där man ser hästskiten på gatorna.

PDF-fil