Yxhammarsgatan - Österlånggatan

En gammal vy innan Stadshotellet byggdes, det stora huset bakom de små är Von Ahnska huset som byggdes år 1905 och var ett modernt hus på sin tid och var Borås första hus med wc inomhus. Bilden är fotograferad omkring år 1907 och det var året innan man byggde Stadshotellet. Så detta var säkert sista bilden på dessa småhus, troligen står dessa små trähus och väntar på rivning.
År 1907 byggde man upp Stadshotellet här och arkitekten var Ernst Torulf och byggnadsansvarig var Oscar Ohlson och det var Stadshotellet som disponerade byggnaden. Det fanns 28 gästrum, 1 stor festsal, 1 stor och 1 liten matsal. Tyvärr så drabbades hotellet av en svår brand den 10 juni 1978 och det befann sig cirka 150 gäster som firade sin studentexamen på nattklubben. Tyvärr så blev branden så häftig så det skadade byggnaden så man fick riva denna.
Byggnaden fick bara stå i 71 år och det var en mycket vacker byggnad och som jag har skrivit innan så kunde man bygga vackra byggnader både i trä och sten och stadshotellet var byggd i sten och det är fantastiskt att man kunde hantera och bygga sådana stenhus på den tiden med det verktyg och hjälpmedel som de hade att tillgå. Även dessa vackra valvfönster som de ofta använde förr i tiden. Jag minns den dagen som Hammars stora kran stod där med sin stora kula i wiren och man stod och beundrade när de slungade kulan mot huset väggar och stenar föll ner på gatan. Jag har för mig att de rev stadshotellet på hösten 1978.
Tyvärr så har Borås var ganska så olycksdrabbat med bränder 4 stadsbränder, stadshotellsbranden, Kårhusbranden och nu de senaste åren i Knalleland. Vi får hoppas på att vi blir förskonade av flera bränder i framtiden, så tänk på det med levande ljus nu när höstmörkret lägger sig.

PDF-fil