Prästhuset vid Stora Kyrkogatan

Prästhuset vid Stora Kyrkogatan
En gammal bild troligen ifrån början av 1900-talet, gatan till vänster är Skolgatan och vid folksamlingen är Stora Kyrkogatan. Backen till höger går ner till Västerlånggatan ungefär mitt emot elverket. Det var en prästbostad och det vara Prosten Enander som står där i folksamlingen. Carolikyrkan som är Borås äldsta byggnad som ligger på sin ursprungliga plats ligger till vänster utanför bild. Redan på 1200-talet fanns det en stenkyrka och även möjligen föregången av en träkyrka. År 1669 färdigställdes Carolikyrkan och i dess murverk ingår rester av en medeltidskyrka. Tornet restes år 1681 men samma år förstördes kyrkan av första stadsbranden men år 1690 var kyrkan återuppbyggd igen. Men redan år 1727 drabbades kyrkan av den andra stadsbranden och även i den tredje stadsbranden var kyrkan inblandad. Fjärde stadsbranden så klarade kyrkan sig men jag är lite osäker om denna prästbostaden är byggd efter 1822 men jag tror mera på att den är byggd efter sista stadsbranden 1827.
Min tanke är att just denna byggnadsstil kom mera efter den sista stadsbranden, du som läsare kanske vet mera när byggnaden uppfördes. Hör av dig via mail på gamlaboras@murberg.se. Gatan består av kullersten och snygga linjer på trottoaren och när man tittar på gamla bilder så är trottoarerna alltid lika snygga med dessa vita linjer. Men just dessa träbyggnader är oerhört vackra, jag gillar den byggnadsstilen med raka snygga byggnadslinjer.
Den här gamla byggnaden ska ha rivits någon gång på 1930-talet mer än så vet jag inte. Har sett bilder ifrån år 1935 och då stod byggnaden kvar, så troligen revs den i slutet av 1930-talet. Jag har tidigare pratat om att göra en klickbar karta över Borås då och nu men tyvärr inte kommit igång med den ännu. Det har varit rätt mycket annat nu runt omkring, det är vi arbetslösa och pensionärer som har mycket att göra. Kommer nog att bli tid nu i vinter att börja på att skissa på karta samt att börja på att göra ett test i alla fall. Har ni några förslag hur den skulle kunna se ut eller vad tycker ni ska vara med på karta. Tveka inte utan maila mig.

PDF-fil