Kvarngatan - Österlånggatan

Korsningen Österlånggatan – Kvarngatan fotograferad år 1924. Österlånggatan går till höger och vänster och Kvarngatan rakt upp och fotografen står på Kvarngatan när han knäpper bilden. Till höger ligger kvarteret Semele med två vackra gamla byggnader, dessa träbyggnader har en sådan härlig charm. Samtidigt som de är enkla byggnad så ser man alla dessa små detaljer, förstorar man upp bilden så syns härliga trädetaljer på det lilla trähuset. Byggnaden precis i korsningen är uppfört i början av 1840-talet i trä men tillbyggd och reveterad år 1937, adressen var Kvarngatan 10. Den är uppförd i två våningar och inredd vindsvåning. Det fanns även några småbyggnader på gården. Ägare på 1940-talet var kamrer Helge Rydin som var född år 1895 och gift år 1930 med Svea Alexandra Borg född 1905. Här fanns även Björns Skrädderi från år 1942.
Nästa byggnad är jag lite osäker på byggnadsåret men skulle tippa på att det byggdes efter sista stadsbranden år 1827. Det är uppfört i en våning med inredd vindsvåning och här fanns bland annat en tryckerilokal. Det fanns även ett gårdshus i en våning som innehöll en syverkstad och lagerlokaler. Ägaren till boktryckeriet hette Anders Dahlberg och Torsten Reis. Den stora byggnaden som syns längst bort var hushållningssällskapets byggnad som ännu finns kvar i dag. Vid träden i mitten av bilden går Allégatan. I dag är dessa träbyggnader rivna och jag har för mig att byggnaden närmast bild att det förstördes i en brand, är ganska så säker på detta. Vet inte vilket år som huset brann men skulle tippa på att det var någon gång på 1960-talet.
Det är i alla fall en underbar idyll när man ser dessa små trähus emot dagens betongkolosser och nu för tiden växer dom mer på höjden. Så jag föredrar hellre denna idyll än vad som är i dag.

PDF-fil