Söderbrogatan västerut

En bild på Söderbrogatan västerut eller Södra Strandgatan som den hette tidigare, bilden är fotograferad år 1924. Det är en vacker vy och är så stilren. Hela gatan är belagd med kullersten och snygga trottoarer. Till vänster syns lite av Gummiväveriet som tillverkade bland annat korsetter och gödlar. Rakt fram Borås Tricotfabriken och den stora skorstenen tror jag tillhör Åkerlunds spinneri vid Druvefors. Den gamla bron över Viskan vid Sven Eriksonsgatan är en vacker konstruktion i stål, bron ser nästan felvänd ut. Till höger är Viskabergs fabriker som uppfördes mellan åren 1896 – 1916 och ansvarig byggmästare var Oscar Ohlson. Här tillverkade man damunderkläder och även denna fabrik ingick i AB Sveriges Förenade Trikåfabriker.
Dessa fabriksbyggnader revs väl någon gång på 1980-talet och i dag ligger Stadsparksbadhuset här. Det enda minnesmärket som finns kvar av denna fabriksbyggnad är grunden allra längst bort som Borås Stad brukar plantera blommor i fönstergluggarna på sommaren. Bron över till Stadsparken finns kvar än i dag och är tillverkad av Göteborgs Mekaniska Verkstad och den byggdes år 1904.
Efter att Eiser försvann från denna byggnad så har det varit en del andra företag inhyrda. Jag kommer ihåg postorderföretaget Positiv Fritid där jag köpte min första matservis när jag flyttade hemifrån. Är det någon av mina läsare som har bilder på när man rev denna fabriksbyggnad, så får du gärna höra av dig via mail till mig, gamlaboras@murberg.se. Som jag har berättat tidigare så håller jag på att bygga en sida om gamla Borås och vill då även ha med rivningsbilder. Det gäller även andra byggnader också så har du sådana liggandes och kan tänka dig att låna ut dessa så jag kan skanna av bilderna så det är bara att höra av sig via mail.
Sedan vill jag passa på att tacka alla som jag har fått Boråsrelaterade saker, som bilder, böcker, gamla Boråstidningar och dokument. Så min Boråssamling den växer och har något som handlar om Borås så släng det inte, jag tar gärna tillvara på det.

PDF-fil