Hotell du Nord

Hotell du Nord uppfördes mellan 1899 – 1900 i hörnet av Allégatan och Yxhammarsgatan i kvarteret Bellona. Vet inte exakt årtal som bilden fotograferades men byggnaden om- och tillbyggdes år 1939 – 1940. Jag förstår inte hur man kan förvanskliga en byggnad på detta vis, för tittar man på fotot så ser man hur vacker byggnaden är med dessa hörntorn. Nedanför Hotell du Nord ser man det vackra stadshotellet som tyvärr inte finns länge.
Byggnaden var uppförd i 5 våningar men bland annat 1 bostadsvåning, affärslokaler, kontorsrum och rum för läkarmottagning och själva hotellet hade 37 rum.


Denna bild fotograferade jag år 2015 och här ser man hur platt och tom byggnaden blev efter ombyggnaden. På Allégatan fanns tidigare Mjölkbaren och även J. E Hedmans möbler. På Yxhammarsgatan fanns bland annat Blåklintens Blomsterhandel, Centrum Radio AB, Nils Hultbergs Herrskrädderi och Håges bröd.
Så det är inte bara dagens arkitekter som förfular fastigheter utan det fanns förr också med inte i samma utsträckning. Nä man skulle inte ha byggt om fastigheten överhuvudtaget utan behållit originalutförandet. Troligen tog man upp och satte in de stora skyltfönstren i samband med ombyggnaden. Det dröjer väl inte länge innan någon får en idé om att bygga på ett par våningar på fastigheten, det finns förslag om att bygga på våningar på Erlabolagets fastighet och även på funkishuset Sagabiografen. Gör man det så förfular man de gamla byggnader ännu mera, vis ska vara rädda om de gamla byggnader som finns kvar och inte förfula dom utan vi ska vara stolta över dess utseende.
Jag håller på med min klickbara karta över Borås och det tillkommer bilder hela tiden och sedan kommer jag även att lägga in nutidbilder efterhand. Måste fotografera hur de ser ut i dag och lägga in på kartan. Har du gamla bilder som du vill bidra med så är det välkommet, det är bara att skicka ett mail till gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil