Österlånggatan norrut

Österlånggatan norrut runt år 1946 är bilden fotograferad och här håller man på med Erla-bolagets utbyggnad. Bilden är fotograferad ifrån Spårgatan sedan blev den gatan Lidaholmsgatan . Spårgatan gick utmed järnvägsspåret från Brodal och fram till Åhaga. Uppgifter säger att gatan fick sitt namn år 1929 men jag har suttit och tittat på gamla kartor och då hette Spårgatan, norra och södra Spårgatan. I dag finns inte denna gata kvar längre utan den försvann när man byggde stadsmotorvägen.
Lidaholmsgatan gick mellan Spårgatan och Österlånggatan och den fick sitt namn i statsfullmäktige år 1907. Namnet kommet efter Stadsjord Lidaholm. Nedanför Annelundsbacken i sluttningen mot Österlånggatan fanns det förr en livlig marknadsplats där man hästar, kor och andra djur såldes och kallades för Fänabacken. I dag heter denna gata Österlånggatan med andra ord så är Österlånggatans sträckning från Järnvägsgatan och Bryggaregatan.

Här har vi samma gavel som på den gamla bilden och den fotograferade jag år 2015 och då låg det en tom tomt mellan Erla-bolaget och Bröderna Wennerlunds fabrik och man ser lite av fabriken till vänster i bild. I dag står det ett stort parkeringshus på denna tomt. Så Borås stadskärna ändras nästan från dag till dag och nu har man till och med planer på att bygga på våningar på Erla-bolagets fastighet och varför ska man förvankliga dessa gamla fabriksbyggnader. Men jag hoppas innerligt att de inte ändrar på något i entrén på Erla-bolaget för den trappan består av mycket marmor och är väldigt snygg. Det är samma med receptionen som är väldigt vacker, jag slänger med en bild på en del av receptionen.

Väggarna och receptionen ser ut som denna och är väldigt välbehållen och titta bara på denna vackra klocka med ullsaxar och trådrullar. Sådan här fabriksmiljö bör bevaras och den ska man vara väldigt rädd om.

PDF-fil