Allégatan söderut

Allégatan söderut och fotografen står ungefär vid Hötorget. Året som bilden fotograferades är 1937 och här är arbetet i full gång med att sänka Allégatan och det gjorde i etapper. Så på den vänstra sidan som gatan sänktes på fick man bygga på husgrunderna så det såg allt lite roligt ut med dessa påbyggda grunder. Men nu är de flesta gamla byggnaderna borta i dag men det finns lite gamla byggnader utmed Allégatan.
Om man tittar på byggnaden till vänster, där Torggatan går upp och så kan man jämföra med en bild som jag fotograferade år 2015.


Här ser man på grunden hur mycket högre den är mot den gamla bilden. Det är kvarteret Munin som bilden visar och hela byggnaden är tyvärr inte gammal utan endast en del av den. När man renoverade den så var den så pass dålig så man fick bygga nytt men efter originalritningarna. Men just denna byggnad mitt på Allégatan är en färgklick av det gamla i alla fall. När man går förbi kvarter Munin så går blickarna mot byggnaden och sedan innergården är underbart vacker. Man ser även den gamla grunden som den ”nya” byggnaden är byggd på och även kullerstenen som finns där. Även fast denna byggnad är hälften gammal och hälften ny så hoppas jag att den får stå i många, många år.
Det jag saknar på dessa gamla hus runt om i Borås är typ en QR-kod som man kan få fram historien om byggnaden. Lika så att det skulle finnas en QR-kod på de byggnader som har ersatt de gamla byggnaderna och hur det såg ut förr i tiden på denna plats. Det blir en del koder på dessa byggnader som är borta i dag än vad som fortfarande står kvar. Sedan håller jag på att jobba på min hemsida med den klickbara kartan men jag får se om jag ändrar på den eftersom jag inte är riktigt nöjd. Det kommer snart upp en hel del egentagna bilder som jag har fått av läsare. Du som vill titta på min hemsida så är adressen: www.murberg.se.

PDF-fil