AB Merinos Del 2(2)

Byggnaden som ligger innanför där Flügger färg ligger är ursprungligen ett envånings ångpannehus i tegel med sadeltak uppfört 1891. Den tillbyggdes mot NV samt höjdes till 3 våningar i början av 1920-talet. Byggnaden fungerade senare under en period som motorrum och transformatorstation. Den är sammanbyggd med den äldsta byggnaden som vi ser mitt i bild via ett garage samt med en putsad förbindelsegång som betjänar andra och tredje våningen.
Byggnaden intill Skaraborgsvägen mittemot bensinstationen ST1 har ursprungligen fungerat som kontors- och lagerbyggnad för AB Merinos. Den uppfördes i rött tegel år 1920 efter ritningar från 1917 av arkitekt Lars Kellman. Byggnaden har ett suterrängläge med 2½ våning mot Skaraborgsvägen och 3½ våning, inklusive suterräng/källarvåning, mot gårdsplanen. Den avslutas med ett relativt brant valmat sadeltak med tegeltäckning. Interiört fanns ursprungligen matsal, snickarverkstad och garnlager i suterräng/källarvåningen. Bottenvåningen fungerade som kontor och provrum men till största del som lager. Andra våning samt vindsvåningen utnyttjades i sin helhet som lager. Ett antal förändringar har gjorts under åren bland annat har trapphuset/hisstornet mot gården höjts år 1949 efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. De ursprungliga små vindskupororna förändrades kraftigt 1987 i samband med en ombyggnad. Som helhet har byggnaden i stor utsträckning kvar sitt ursprungliga utseende. Det är främst okänsliga fönsterbyten som förändrar intrycket. Byggnaden har en kraftfull, solid arkitektur som kan hänföras till nationalromantiken. Mot Skaraborgsvägen finns en påkostad portal i natursten som markerar den gamla huvudingången till kontoret.

Denna bild fotograferade jag den 25 april 2022 och det är shedtaksbyggnaden som vetter ner mot Viskan. Det fanns en byggnad till höger vid Citys parkering som var ett rödslammat magasin uppfört 1940 i trä i 1 våning. Den är var troligtvis i ursprungligt skick. Byggnaden stod på stolpar sannolikt beroende på grund av översvämningsrisken i närheten av Viskan. Ur byggnadshistorisk synvinkel är den en för anläggningen mycket viktig byggnad eftersom det är den sista kvarvarande magasinsbyggnaden i trä, inte bara vid denna anläggning utan i hela området utefter Skaraborgsvägen. Tyvärr så är denna magasinsbyggnad riven men jag kommer inte ihåg vilket år man rev den.
Byggnaden som är byggd intill originalbyggnaden fungerade ursprungligen ett väveri i 3 våningar. Den uppfördes 1939–1940 med en stomme av armerad betong och fasader i mörkrött tegel efter ritningar av arkitekt Hugo Häggström. Byggnaden har ett mycket svagt lutande sadeltak med en centralt placerad taklaternin. Stilmässigt kan den hänföras till en tidstypisk "tegelfunktionalism" som är kännetecknande för Hugo Häggströms många tillbyggnader frän tidsperioden. Interiört fanns ursprungligen en stor oindelad fabrikssal på respektive plan. Ursprungligen hade byggnaden stora vita sexluftsfönster i de två första våningarna samt mindre liggande treluftsfönster i den översta våningen. Idag har fönsterbyten resulterat i ett delvis förändrat fasaduttryck. Byggnaden har idag mindre mörkt brunfärgade fönster där övre delen av fönsteröppningarna är utfylld med brun korrugerad plåt, vilket påverkar byggnadens uttryck negativt.

PDF-fil