Kamgarn Del 2 (2)

Byggnaden till höger om huvudbyggnaden är den ursprungliga fabriksbyggnaden vid anläggningen. Den uppfördes 1890 som spinneri i 1 våning med shedtak. Byggnaden, som ritades av tyska arkitekter, är idag i princip helt kringbyggd av senare tillkomna byggnadskroppar. endast en mindre del av västfasaden kan idag upplevas. Den tillbyggdes mot söder 1905 med en del som senare fungerade som tvinnsal. I övriga delar av byggnaden fanns förspinnig samt två stora spinnsalar. Byggnaden tillbyggdes 1949 efter ritningarna av Byggnadstekniska Byrån i Göteborg. Den består av en L-formad byggnadskropp öster och söder om de äldre delarna. Stilmässigt har byggnaden tydliga funktionalistiska influenser med stora slutna fasadytor och fönsterband som betonar vertikaliteten i den långa byggnadskroppen. Byggnaden är uppförd i två plan med källare. Den har en armerad betongkonstruktion med gula tegelfasader och avslutas med ett shedtak. I denna byggnadsdel fanns delar av produktionsprocessen med kardning och kamning i källaren som även inrymde lager. I bottenvåningen fanns haspleri, förberedning och spinneri. Andra våning innehöll i huvudsak spinnsalar. Byggnadens ytterbyggnader ursprungliga gula tegelfasader men dessa är idag till stora delar målade i en ljusgul kulör. Ett antal nya fönster har tagits upp i andra våningens tidigare slutna fasader i samband med att anläggningen byggdes om 1989.
Byggnaden som är på bilden ovan är en träbyggnad som uppfördes som kontor i en våning före år 1900. Sannolikt är byggnaden om- och tillbyggd före 1911. Den kläddes in med röda fasadtegelplattor 1940. Vid den stora ombyggnaden 1989 förändrades byggnaden totalt. Den tilläggsisolerades och fasaden är idag putsad med en ljusgrå puts. En ny tidstypisk entré i glas och aluminium tillkom mot väster och samtliga fönster samt taktäckningen byttes. Byggnaden har idag totalt mist sin ursprungliga karaktär och endast naturstenarna i grunden avslöjar att det inte är frågan om en nyuppförd byggnad.

Denna byggnad på bilden ovan uppfördes 1951 som panncentral och garage efter ritningar av Carl Ritzen, Göteborg. Byggnaden består av en funktionalistiskt inspirerad byggnadsdel med ljust gula slätputsade fasader. De rundade, siloliknande delarna användes ursprungligen som kolfickor och mellan dem fanns ett kolintag. Övriga delar av byggnaden har gula tegelfasader. Den lägre tegeldelen innehöll ursprungligen garage samt ett pumprum. Den högre tegeldelen fungerade som pannrum. Som helhet är byggnaden mycket udda och intressant. Den står idag oförändrad sedan uppförandet och har helt bibehållit sin ursprungliga karaktär. Dock är den tillhörande skorstenen riven.
Byggnaden som ligger lite utanför Kamgarn i slutet av Moldegatan uppfördes år 1923 som arbetarbostäder efter ritningar av arkitekt Lars Kellman. I bottenvåningen fanns ursprungligen fyra lägenheter om 1 rum och kök. På andra våning fanns 4 stycken enkelrum i den södra delen samt 2 lägenheter om 1 rum och kök i den norra delen. Byggnaden står idag i princip oförändrad, förutom att fönsterbyten gjorts, sedan den uppfördes. Den har ett lätt klassicerande formspråk med vita putsfasader och ett tegeltäckt, brutet sadeltak. Byggnaden är en av de absolut sista bevarade arbetarbostäderna i staden som ligger i direkt anslutning till en fabriksanläggning. Byggnaden måste förvaltas i detta perspektiv.
Det finns en byggnad till som tillhörde Kamgarn och den ligger på Islandsgatan och är en tjänstemannavilla. Här bodde tidigare anläggningens spinnerimästare och byggnaden är riven och det ligger att dagis på denna plats. Det finns en byggnad till på Islandsgatan dom tillhörde direktören och man kallade direktörsvillan för ”Villa Göta” och den har fungerat som ett barndaghem sedan 1947.

PDF-fil