Mariedalsgatan - Fabriksgatan

En bild från korsningen Mariedalsgatan – Fabriksgatan. Byggnaden till vänster tillhörde Fox Gummiväveri, och byggdes av barnbarn till Borås Tidnings grundare C G Rydin där man vävde det elastiska materialet för gördlar och korsetter. Byggnaden byggdes 1913 men hela fabriksbyggnaden brann ner samma år men byggdes upp med en gång. I dag är huset avkortat och det gjordes nog i samband med tillbyggnaden av korsettfabriken. Tegelbyggnaden byggdes för Sigge Williamssons Ylleindustri och stod färdig år 1916. År 1921 uppgick Sigge Williamssons ylleindustri i Sveriges Förenade Trikåfabriker som avd W. Sedan flyttade Adebolaget in i detta hus som grundades av Adolf Larsson i Sexdrega år 1910, bolagets sysselsättning var ett konfektions- och syfabrik med ca 200 anställa och 250 hemsömmerskor. Det lilla huset som vi ser lägst i höger bildkant fungerade som portvaktsbostad och cafeteria. Detta hus revs på 1970-talet och är i dag en tråkig parkeringsplats.

Denna bild fotograferade jag en varm solig dag i augusti 2015. I dag huserar Älvsborgsteatern i Gummiväveriets byggnad och dessa två byggnader ser nästan likadana ut i dag förutom utbyggnaden som gummiväveriet gjorde år 1938 och är byggs från femte fönstret. Tycker att dessa fabriksbyggnader är väldigt vackra att titta på, mycket utsmyckning och detaljer och även det fina runda trapphuset på byggnaden till höger. Bilden är fotograferad innan 1930 då Allmäncos byggnad byggdes på den platsen som trästaketet står. Stora breda trottoarer fanns även på denna tid. Den lilla skorsten som sticker upp till höger tillhör troligtvis Sandwalls Ångbryggeri. På denna tid i Borås fanns det väldigt många skorstenar som reste sig upp i skyn och ur dom spydde som ofta svart rök. Det finns inte så många gamla byggnader kvar i centrala Borås längre och det är synd för vår nästa generation borde få lära sig och se hur arbets- och boendeförhållandena var förr i tiden.
Du som läser denna blogg kanske har någon berättelse som du vill dela med dig om hur det var att jobba på dessa arbetsplatser, vore intressant att ta del av dessa berättelser och sätta in sig hur det var att jobba på dessa arbetsplatser. Mycket finns att läsa i böcker om Borås men det är just dina egna berättelser som jag är ute efter som inte går att läsa i några böcker och man behöver verkligen ta tillvara på just dessa historier och dokumentera dessa så nästa generation kan läsa om dessa. Är även intresserade av egentagna bilder på era arbetsplatser under 1900-talet. Tycker att det är viktigt att man får ta del av dessa. Hör av dig på gamlaboras@murberg.se.

PDF-fil