Torget, (Klangalyckan)

Herrljunga Kommun

Tillhör Fastighet:

Ollestad, Domänverket

Första kända boende:

1791 den 27/1 döpte flickebarnet Chrestina. Moder var Catharina Eriksdotter. Någon fader är ej antecknad.

Torpet upphörde:

Siste boende var Samuel Klang född 1845. Han var inflyttad från Alboga, död 1924. Han var gift två gånger.

Första hustrun: Johanna Andersdotter född 1818. Andra hustrun: Karolina född 1850 och död 1924.

Allmän beskrivning om Torpet:

Torpet var beläget i kronoparken intill Håkentorpsvägens vänstersida från landsvägen räknat. Några hus finns inte kvar med husgrund samt syrenbuskar finns kvar.

Klang som varit soldat som en glad och munder gök. När hans första hustru dog vad det begravningssamling i torpet varvid det förekom något av starka drycker. När begravningsgästerna skulle gå sade klang: "Detta var en rolig tillställning den skall vi snart göra om igen". Detta bevingade ord lever ännu kvar i bygden.

Klang var under många år kyrkvaktmästare i Hovs kyrka. På vintrarna fick han gå den långa vägen för att börja elda redan på lördagar och sedan upp tidigt på söndag och fortsätta så att det var varmt när Gudstjänsten skulle börja. Såväl Klang som hans andra hustru dog av cancer, kräfta som de sade förr. Egendomligt nog fick de sjukdomen i ansiktet båda två.

Enligt husförhörsboken var det tydligen flera bostäder och backstugor på och omkring torpet Torget. Om det varit ett dagsverkstorp framgår ej men troligen har det varit ett sådant under Ollestad, eventuellt Getlanda.

Torpet är mycket gammalt. Ur dopboken framgår det att år 1791 döptes den 27/1 flickebarnet Chrestin, moder Catharina Eriksdotter, fader saknas. På torpet bodde i mitten av 1800-talet torparen Johannes Johansson född i hov den 2/6 1830. Han utflyttade till Håkentorp 1860. En brodor och modern bodde dock kvar. Moder var Kerstin Nilsdotter. De utflyttade sedan till Od.

Men det fanns folk kvar på Torget ändå. I en backstuga satt Magnus Andersson, född i Borgstena 7/10 1790.

I början av 1800-talet bodde änkan Ambjörnsdotter, född 10/5 1778 och död 1834, med sonen Sven Nilsson, född 20/4 1810 och hans hustru Ulrika Ingegärd, född i Hov 1802 på Torget.

 

Bild på Samuel Klang och hans hustru

Koordinater:

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

Bilder kommer....