Varggrop

Herrljunga Kommun

Tillhör Fastighet:

Ollestad, Domänverket

Första kända boende:

Torpet upphörde:

Allmän beskrivning:

Varggropen är belägen cirka 200 m in på Nolhagavägen räknat från stora landsvägen. På vänster sida om Nolhagavägen och 150 m in i skogen. Gropen har en diameter på 6 - 7 m och ett djup av ungefär 3 m. Kanterna är nu nedrasade och i botten finns nu mossa och skogsavfall men att det är är en varggrop står utom all tvivel.

Enligt bestämmelse skulle varje hemman ha ett visst antal alnar vargnät som kunde användas vid vargjakt. Näten spändes upp så att varggropen låg i spetsen på en triangel. Gropen var kamouflerad med ris och mossa så att den ej syntes och  det hela brast om det trampades på. Sedan blev det skallgång vilket tillgick på så sätt att alla som kunde vara med ställde upp liksom en kedja och under skrik och skrän drev mot nätet och varggropen.

Det berättas att vid en sådan jakt när det fångat som de trodde den sista vargen frågade patronen på Ollestad en av sina dagsverkstorpare vad vargen skulle ha för straff för allt ont den och dess föregångare hade gjort. Torparen funderade en stund och såg lite illmarig ut och sedan sade han  "SÄTT HONOM PÅ ETT DAGSVERKSTORP UNDER OLLESTAD". Det visare att torparen såg på sin tillvaro med lite humor men allvar bakom. Vad patron svarade förtäljer inte historien.

Ett annat sätt att fånga varg i gropen var att sätta ett levande får eller gås i botten på gropen och kamouflera den så att den ej syntes. När sedan det ditsatta djuret började att skrika och jämra sig lockades vargen dit och trampade igenom och föll ned i gropen.

Koordinater:

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

Bilder kommer...