Hyssna Kyrka

Marks Kommun

 

Hyssna kyrka ligger i samhället Hyssna i nordvästra delen av Marks kommun. Den tillhör Hyssna församling i Göteborgs stift.
Kyrkan invigdes den 17 oktober 1907 och ersatte den gamla som blivit för liten för församlingens behov. Ritningarna var utförda av arkitekt Thor Thorén på Överintendentsämbetet och var baserade på ursprungsritningar av Göteborgsarkitekten Adrian C. Peterson. Till sin form har kyrkan nygotiska grunddrag, men även jugendformer interiört, framför allt i dörrpartierna. Fasaderna har ljus puts med spetsbågiga fönsteröppningar på nygotiskt vis och tonets spira är högrest. Byggnaden restaurerades 1936 och 1967.
Predikstolen byggdes 1706 av bildhuggaren Gustav Kihlman och fanns i gamla kyrkan. Dopfunten av trä är samtida med den nya kyrkan och målad i blått med detaljer i rött och guld. En mässkrud från 1400-talet tillverkad av mossgrön sammet med broderier i guldtråd.
Kyrkan hade tidigare två klockor av medeltida normaltyp. Storklockan, som hette Karin, omgöts 1915 eftersom den hade spruckit. Lillklockan finns kvar. Den saknar inskrifter och har endast ett tomt skriftband runt halsen. Orgeln, som är placerad nära koret, byggdes 1985 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Den har fem stämmor fördelade på manual och pedal. Föregångare var orglar byggda 1907 och 1956.

 

Koordinater: 57.558635, 12.544238

 

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

14 Bilder