Föregående         Hem                   Nästa

Bild 14

Stenkyrkans långhus och kor

Stenkyrkan på Storgården i Varnhen var 15 meter lång och 8 meter bred. Den bestod av två rum - långhuset i väster och det lite smalare koret i öster. Byggnadsmaterialet i stenkyrkan var kalksten, säkert bruten i närheten på Billingen.

Under hela långhusdelen fanns en krypta. taket i kryptan utgjorde samtidigt trägolvet i kyrkans långhus. Det golvet är förstås borta idag och därfär ser man rakt ner i kryptan. Inne i långhuset fick kyrkobesökarna stå och lyssna på mässan. Möjligen fanns det några träbänkar längs sidorna där gamla och sjuka kunde få sitta. En trappa med ett par tre steg ledde från långhus till kor. Nivåskillnaden mellan långhusets golv och koret var ca 50 cm.

Koret med altaret var prästens del av kyrkan och dit fick inte församlingen komma. I den 2,5 meter breda öppningen mellan långhuset och koret fanns säkert en avgränsning, ett så kallat korskrank som skymde sikten. Korskranket var ofta av trä, men kunde också vara murat. Församlingen såg därför inte så mycket av prästens ritualer vid altaret, men man hörde mässandet och kände doften av vaxljus och rökelse.

Källa: Skylt på plats