Lagmansereds Kyrka

Trollhättans Kommun

 

Lagmansereds kyrka är en kyrkobyggnad i den sydöstra delen av Trollhättans kommun. Den tillhör Bjärke församling i Skara stift och var fram till 2006 församlingskyrka i Lagmansereds församling.
Den gamla kyrkan ödelades av brand 1929. Nuvarande kyrka uppfördes 1935 på donerad mark efter ritningar av arkitekt Axel Forssén och samma år färdigställdes den omgivande kyrkogården. Exteriören är en blandning av funktionalism och traditionalism och saknar dekorationer. Det kubiska tornet har en originell spira.
Kyrkan består av ett långhus med rakt kor i öster av samma bredd som övriga kyrkan. Norr om koret finns en vidbyggd sakristia. Vid kyrkans västra sida finns ett kyrktorn med ingång. Interiören är oförändrad sedan byggnadstiden liksom färgsättningen. Dopfunten är medeltida och härstammar från den gamla kyrkan. Altartavlan är målad av Gunnar Erik Ström. En korbänk är avsedd för agarna av Kobergs slott. Orgeln är placerad på en tornläktare. Den har ett pneumatiskt verk med sju stämmor fördelade på manual och pedal och byggdes 1935 av Olof Hammarberg. Fasaden är ritad av Axel Forssén.

 

Koordinater: 58.138963, 12.428348

 

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

23 Bilder