Altaruppsatsen är i grunden från tiden då kyrkan byggdes. Dess utseende förnyades dock en del på tjugotalet då de två änglarna och ett nytt krucifix införskaffades, samtidigt som altaruppsatsen målades om. Det förgyllda kors som ursprungligen var en del i altaruppsatsen återfinns nu i sakristian. Predikstolen byggdes i samband med kyrkan förmodligen av kyrkans byggmästare L H Arvidsson. Predikstolens fem speglar fick på 50 talet målningar föreställande Jesus och de fyra evangelisterna.
Dopfunten är huggen i gotländsk kalksten och är från 1200-talet, funtens fot skadades vid branden på 1800-talet och är därför omgjord.
Kyrkans orgel är byggd på 1970-talet men pryds av en fasad som är från den föregående orgeln tillverkad 1881. Även vissa av den nuvarande orgelns pipor är från den tidigare orgeln.
Kyrkan pryds även på en av långhusväggarna av ett par dekorationer som består av detaljer från gamla kyrkans altare och predikstol. Dessa delar som räddades undan branden har fogats samman med hjälp av några nytillverkade bitar. I Ljungby kyrka så kallar vi till gudstjänst, och sörjer avlidna, med hjälp av två klockor. Stora klockan gjuten 1873 har förutom information kring gjutningen följande inskription: ”När dig mitt ljud inbjuder att höra herrens ord, ej större människofunder ej jordiskt känsloprål, de heliga sabbatsstunder de höga föremål, att andaktsfullt tillbedja hans namn som ensam styrer i himmel och på jord”
Lilla klockan senast gjuten 1896 uppmanar i enlighet med Psaltaren 150: ”Herren vare lofvad för allt”.

Källa: Svenska Kyrkan


Ljungby kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2010 tillhör Vinberg-Ljungby församling (tidigare Ljungby församling) i Göteborgs stift. Den ligger i kyrkbyn Ljungby i Falkenbergs kommun.

Ljungby gamla kyrka
Ljungby gamla kyrka kan ha varit från åren 1100–1200. Kyrkan hade ett smalare kor och absid. Det fanns ett vapenhus på sydsidan och även ingång på nordsidan. Redan i slutet av 1600-talet fanns ett torn i anslutning till gaveln i väster. Familjen från Hällerups gods hade där en gravkammare. Tornet var byggt på ett murverk lika brett som långhuset. Flera renoveringar gjordes under 1700-talet liksom år 1813. Kyrkorummet förlängdes ut i tornets bottenvåning 1850 efter att den "Muhlska gravkammaren" tömts redan 1813. År 1854 byggdes den första orgeln, utfördes av J N Söderling från Göteborg. En brand ödelade kyrkan den 6 juli 1869.

Ljungby nya kyrka
På den gamla kyrkans plats byggdes en ny i nyklassicistisk stil som den invigdes den 12 september 1875 av biskop Gustaf Daniel Björck. Först 1885 målades kyrkan invändigt och 1887 putsades byggnaden utvändigt och vitmålades. År 1928 utfördes en invändig ommålning och en enkel trävägg sattes upp mellan sakristian och koret. Det förgyllda korset flyttades till sin nuvarande plats i sakristian. Istället anskaffades den nuvarande altarprydnaden: ett krucifix med två knäböjande änglar.
Långhusets interiör förändrades helt 1953 vid en genomgripande restaurering. Trätaket med sin tredelade bjälkkonstruktion ersattes av ett murat och putsat tunnvalv av cloisonkonstruktion. Valvet mellan långhuset och sakristian bakom altaret sattes igen med en vägg, varvid sakristian blev ett slutet rum. Yngve Lundström utförde dekorationsmålningar i taket och marmorering av bänkgavlarna. Yttre renoveringar genomfördes 1959 och 1969.

Inventarier
Dopfunt av gotländsk kalksten från 1200-talet. Cuppa och skaft är bevarade och tillsammans 104 cm höga. Foten skadades vid branden 1869 och ersattes 1955 av en nytillverkad. Cuppan är cylindrisk med skrånande undersida. Skaftet är också cylindriskt. Funten är helt odekorerad har centralt urtappningshål. Altaruppsats i nyklassicistisk stil från 1873 med två släta kolonner som bär upp, ett triangelformat överstycke (tympanon). Mellan kolonnerna placerades först ett förgyllt kors. Det ersattes 1928 av ett krucifix med två knäböjande änglar utfört av Axel Andersson från Morup.
Predikstol ursprungligen i nyklassicistisk stil från 1873, vilken renoverades 1953 av Gösta Frisk. Till den nya kyrkan skänktes en i marmor uthuggen dopfunt i nygotisk stil från 1896. Från den gamla kyrkan räddades kyrkkistan som är daterad 1623. Efter den gamla kyrkans brand tillvaratogs delar som tillhört altarprydnaden, predikstolen och epitafier. Skulptören Axel Andersson i Morup fick 1933 i uppdrag att tillsammans med konservator Carl Otto Svensson försöka sammanföra bevarade detaljer från gamla kyrkan med nya sådana till två epitafieliknande tavlor. Dessa hänger nu på långhusväggen.
En målning av Hans Fagerström hänger i ett rum under läktaren. En orgel anskaffades 1881, byggd av Salomon Molander i Göteborg. Den ersattes 1976 av ny orgel från Tostareds Kyrkorgelfabrik.

Källa: Wikipedia