Norra Vånga kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2018 tillhör Varabygdens församling (2002–2018 Kvänums församling och tidigare Norra Vånga församling) i Skara stift. Den ligger i Vara kommun.
Kyrkobyggnad
Kyrkan uppfördes 1876 av byggmästaren Anders Pettersson i Värsås efter Johan Adolf Hawermans ritningar. Den tidigare romanska sandstenskyrkan hade då rivits. Kyrkan har latinsk korsplan. Fasaden är i vit puts med gult tegel som dekor. Det höga tornet utgör ett landmärke. Interiören har bevarat sin ursprungliga karaktär.
Inventarier
Helgonbild i form av en träskulptur, föreställande Petrus, från sent 1200-tal som kallas Kornguden från Norra Vånga. Denna skulptur sades ha en undergörande kraft och bars i procession över åkrarna i Vånga så sent som 1826, långt innan kyrkan byggdes. Förvaras i Västergötlands museum.
En tronande madonnaskulptur från omkring 1200 utförd i ek. Höjd 115 cm. Förvaras i Västergötlands museum. En dopfunt från 1200-talet, förvaras i Västergötlands museum. En dopfunt i driven mässing från 1400-talets slut. En medeltida kalk i gotisk stil.
Klockor
Kyrkan har två sannolikt senmedeltida klockor som saknar både märken och inskrifter.
Orglar
1748 byggde Jonas Wistenius, Linköping en orgel med 9 stämmor. Den nuvarande orgeln är byggd 1879 av Salomon Molander & Co, Göteborg och den är mekanisk. Den har en fast kombination. Den står på västra läktaren och är en romantisk orgel. Den samtida fasaden är delvis ljudande. Kororgeln är byggd 1961 av Nordfors & Co, Lidköping och är en mekanisk orgel. Den står i södra sidokapellet.
Övrigt
I prästgårdsträdgården står en av landets äldsta runstenar, Västergötlands runinskrifter 65, daterad till 500-talet. Den var fram 1936 inmurad i kyrkan.
Några hundra meter från kyrkan finns den hedniska offerkällan Jungfru Marie källa. Här offrade man förr mynt och bröd på midsommarafton för att få bra skörd.
Källa: Wikipedia
Tillbaka till kyrkan |