Unikt altarskåp
Kyrkans förnämsta inventarium är altarskåpet, ett arbete av hög konstnärlig halt som förmodas vara snidat i Lübeck på 1500-talet. Kanske kom det till Näs kyrka på 1600-talet genom greve Per Brahe d.y., den store jorddrotten på Visingsö, som också var jordägare i Näs.
Säregen gravhäll
Andra minnen från samma tid som altarskåpet är en basunängel och en ljusbärande ängel, skurna i trä och målade. Dessutom finns en säregen gravhäll med bilden av en ung flicka. Den utgör nu en del av vapenhusets golv och finns på nordsidan längst fram.
Kyrkorummet
Det nuvarande kyrkorummet är präglat av sin tillkomsttid. Det har ett altarskrank, absidsakristia, predikstol med de vanliga bibliska symbolerna, öppen bänkinredning och ett orgelverk från 1800-talet.
Altarprydnaden i den nya kyrkan var från början det stora förgyllda träkors som numera är uppsatt ovanpå sakristians innertak synligt nerifrån kyrkorummet. I samband med renoveringen av kyrkan 1966 återfördes dock det gamla altarskåpet till sin rätta plats och fästes på skrankväggen ovanför altaret och återfick därmed sin funktion som andaktsföremål. Ovanför altaret, på absidtakets insida, finns en målning föreställande Den Heliga Treenigheten.
Vid sidan om altaret finns numera också kyrkans gamla predikstol stående på hjul på kyrkgolvet. Predikstolen är från 1738 och låg undangömd på tornvinden i drygt 100 år innan man 1991 beslutade sig för att restaurera den och ta den i bruk som talarstol. Detta gjordes möjligt bland annat genom att församlingsborna i Näs skänkte drygt 11 000 kronor till arbetet.
Predikstolen är tillverkad av signaturen JRB och var ursprungligen prydd med målningar av alla de fyra evangelisterna. Tavlan föreställande S:t Matteus har dock försvunnit. På predikstolen finns också en tavla föreställande ”Salvator Mundi”; ”Världens frälsare”.
Källa: Svenska Kyrkan
Näs kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2002 tillhör Yllestads församling (tidigare Näs församling) i Skara stift. Den ligger i den sydöstra delen av Falköpings kommun.
Kyrkobyggnaden
Näs kyrka stod färdigbyggd år 1883, men invigdes först år 1886 av biskop Anders Fredrik Beckman. Den nuvarande kyrkan ersatte en medeltida kyrka som stod på samma plats. Tornet är dock till stora delar kvar från den medeltida kyrkan.
Inventarier
Ett altarskåp som sannolikt snidats i Lübeck på 1500-talet. Det skänktes troligtvis till församlingen på 1600-talet av Per Brahe d.y., som var jordägare i Näs. En basunängel och en ljusbärande ängel, skurna i trä och bemålade (1500-tal) I vapenhusets golv finns en gravhäll med bilden av en ung flicka. Ovanför altaret en målning föreställande "Den Heliga Treenigheten" på absidtakets insida.
Predikstolen är från 1738. Altarbordet återbördades till kyrkan 1983, efter att det i över hundra år använts som trädgårdsbord. I flyglarna visas åtta helgongestalter: Sankta Gertrud av Nivelles, Sankta Dorotea, Sankta Katarina av Alexandria, Sankta Barbara, Sankt Göran, Sankt Lars, Johannes Döparen och Sankt Stefan.
Klockor
Storklockan är gjuten 1527 i Stockholm. Den har en inskrift, som till följd av defekter vid gjutningen, endast delvis är läslig. På svenska lyder slutet: Herrens år 1527. Nils Persson och Håkan Persson... Överst finns ett blomsterornament.
Orgel
Orgeln är byggd 1885 av Johan Anders Johansson i Mösseberg. Den dispositionsförändrades 1952 av Liareds orgelbyggeri. Verket har sju stämmor fördelade på manual och pedal. Den var 2014 i mindre gott skick
Källa: Wikipedia
Tillbaka till kyrkan |