Knappt 100 meter väster om den medeltida kyrkan i Ornunga finns ett gravfält från järnåldern kallat Hönsahögen. Här finns flera olika typer av gravar men också skål-gropar och lämningar efter äldre tiders jordbruk. De flesta av stensättningarna är högliknande och är upp till sex meter i diameter och cirka en halv meter höga. Alla stensättningarna är övertorvade. En stensättning är emellertid hela femton meter i diameter och fylld med sten. De två domarringarna finns i gravfältets norra och mellersta delar. Den mindre är åtta meter i diameter och består av sju klumpstenar, medan den större är elva meter i diameter och består av tretton klumpstenar. Några av stenarna i den större domarringen är nästan helt övertorvade. I mitten av denna ring finns också en förhöjning som är cirka sex meter i diameter och tio-tjugo centimeter hög.
Alla stenar har fallit omkull, men stående var de ungefär en och en halv meter höga. Spår efter äldre odlingslandskap
På gravfältet, strax sydöst om röset, finns även en terrass. Terrasser är ofta förknippade med äldre tiders odling. De kan även vara lämningar efter en boplats eller efter andra aktiviteter där man behövt omforma marken. Då det enligt äldre uppteckningar ska ha funnits odlingssten uppkastad på röset, är det dock troligt att terrassen hör till en äldre odling i området. Skålgropar för att bringa lycka och framgång
I mitten av gravfältet finns ett markfast block med skålgropar. Groparna är runda, ungefär fem centimeter i diameter och en centimeter djupa. I Sjuhäradsbygden är det vanligast att skålgroparna finns på markfasta block, men de kan även förekomma på berghällar eller på stenar i hällkistor från stenåldern. Stenar eller hällar med skålgropar ligger ofta intill forntida åkermarker. Detta stämmer väl in på gravfältet Hönsgården och de lämningar efter jordbruk som finns inom området.
Skålgropar förknippas ofta med fruktbarhet och offer. Det finns uppteckningar om att man även i historisk tid brukat skålgropar för små offer av mynt eller nålar för att bringa lycka och framgång.
Källa: Länsstyrelsen
Tänk på att fornlämningar är skyddade enligt lag
Koordinater: 57.974353, 12.907017
Karta
Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med
flera bilder
57 Bilder
|