Östra Tunhems Kyrka

Falköpings Kommun

Östra Tunhems kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Gudhems församling (före 2006 Östra Tunhems församling) i Skara stift. Den ligger i norra delen av Falköpings kommun.
Östra Tunhems första stenkyrka byggdes på 1100-talet. Den var 15 alnar (omkring 9 meter) lång och 9 alnar (omkring 4,5 meter) bred och byggd av röda kalkstenshällar. Kyrkan blev emellertid lite använd och var redan på 1500-talet i dåligt skick. År 1831 var byggnaden så förfallen att den dömdes ut. Församlingen fick använda den närbelägna Ugglums kyrka för kyrkobesök. Klockstapeln bibehölls för bönringning. Kyrkobyggnaden användes som småskola fram till 1857, då skolan vid Källegården blev färdigställd. År 1887 beslöts på kyrkostämman, att det som fanns kvar av byggnaden skulle rivas och materialet användas som vägfyllning.
Den nya kyrkan byggdes några hundra meter från den gamla kyrkogården och invigdes den 19 augusti år 1900 av biskop Keijser. Kyrkan hade ritats av boråsarkitekten Lars Kellman. I november 1938 eldhärjades kyrkan så svårt att den totalförstördes. Det enda som undkom branden var nattvardskärlen som förvarades på annat håll.
Bygget av Östra Tunhems nya kyrka fick vänta till efter andra världskriget. Kyrkan invigdes av biskop Gustaf Ljunggren. Kvar av den gamla medeltida kyrkan finns endast vapenhuset som under många år fått göra tjänst som fähus. Ljuskronor, lampetter, ljusstakar och vaser har tillverkats av Johanssons Gelbgjuteri i Skara. Orgeln är från 1950 och är byggd av Liareds orgelbyggeri.

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder