1899 byggdes kapellet till med ett torn i nordväst och en sakristia i sydöst. De tidigare stora bågformade fönstren på den sydöstra gaveln vid sakristian sattes igen.
1899/1900 kompletterades kapellet med klockor tillverkade av klockgjutarefirman Joh. Bergman & Co. 1902 fick orgeln en ny orgelfasad inför kyrkans 50-års jubileum.
1918-20 genomfördes en omfattande restaurering som innebar stora invändiga förändringar av kapellet.
Hela kapellet målades om med dekorationsmålningar utförda av John Hedaeus, Borås. Idag finns dessa kvar i fönsternischer, på taklisten, kring dörrparti i vapenhuset samt som takdekorationer kring ljuskronorna.
Samtidigt förändrades stora delar av kyrkans inredning, bl a ny predikstol med ändrad placering, nytt altare och altartavla, krucifix, bänkinredningen m.m.
Endast altarringen blev kvar från den äldre inredningen.
Ett stjärnformat fönster i taket över koret sattes igen och de befintliga väggmålerierna som bland annat bestod av fältindelningar och illusionsmålad tempelgavel på korets sydöstra vägg, målades över.
1934 byggdes tornets övre del om efter ritningar av arkitekt Sigfrid Eriksson.
1936 byggdes kapellets orgel från 1884 om av Olof Hammarberg i Göteborg.
1937 redovisar Sigfrid Eriksson ett förslag till invändig renovering, då bl a bänkraderna målades om tillsammans med flera av dörrarna. Eventuellt målades väggdekoren från 1918-20 över, medan dekoren i fönsternischer m.m. bibehölls. Dörrpartier mot sydväst, till kyrkorum och källare, utbyttes i sin helhet.
1952 målades kapellet om utvändigt inför 100-årsjubileum.
1962 upphör patronatsrätten och Kinnarumma församling tar ett delat ansvar för kyrkan.
1970 övergick hela kyrkans förvaltning till Kinnarumma församling.
1988 Tornluckorna ersattes med fasta jalusier. 1999 lades nytt plåttak i med svartmålad skivtäckning.
2012 Kyrkan står klar efter en omfattande inre och yttre renovering som innebar bl a renovering av dekorationsmålningarna utförda av John Hedaeus, borttagning av några bänkar längst bak och en ny skjutbar glasvägg sätts på plats med mönster från Rydboholmsbolaget som åtskiljer kyrkorummet och en liten samlingssal.

Källa: Svenska Kyrkan

Rydboholms kyrka är en kyrkobyggnad i samhället Rydboholm i Borås kommun. Den tillhör Kinnarumma församling, från 2018 i Skara stift (tidigare Göteborgs stift).

Historia
Den nyklassisistiska brukskyrkan uppfördes i sten 1852 vid Viskans strand i Rydboholms fabrikssamhälle på initiativ av fabrikör Sven Erikson för de anställda vid Rydboholms aktiebolag. Bolaget avlönade fabrikspredikant, organist och övrig personal fram till 1970, då kyrkan skänktes till Kinnarumma församling.

Kyrkobyggnaden
Från början bestod kyrkan bara av ett långhus med nord-sydlig orientering. År 1899 uppfördes en sakristia vid södra kortsidan och ett kyrktorn i trä vid norra kortsidan. Interiör med vitt högvälvt tak och vita väggar.
En omfattande renovering genomfördes 1918–1920 då kyrkorummet omdanades helt. Arbetet utfördes av anställda vid fabriken. År 1934 ersattes trätornet med ett i sten som uppfördes efter ritningar av arkitekt Sigfrid Ericson och en restaurering genomfördes 1937 under dennes ledning.

Inventarier
Nuvarande predikstol med femsidig korg tillkom vid renovering 1918–1920 och ersatte en altarpredikstol. Altartavlan som tillkom vid renoveringen 1918–1920 är utförd av John Hedæus och har motivet Kristi förklaring. En åttasidig dopfunt i trä tillkom 1918–1920. I fönsternischerna och kring ljuskronornas fästen finns målningar av John Hedæus.

Källa: Wikipedia

Tillbaka till kyrkan