Sandhults Kyrka

Borås Kommun

 

Sandhults kyrka ligger 10 kilometer nordväst om Borås centrum. Den tillhör sedan 2018 Sandhult-Bredareds församling (tidigare Sandhults församling) i Skara stift.
Dagens stenkyrka i empir uppfördes 1842 av byggmästaren Peter Pettersson från Sandhult efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss. Den ersatte en medeltida kyrka på ungefär samma plats, som revs. Kyrkan består av ett enskeppigt långhus med ett stort rundat kor i nordost och ett torn i sydväst. Nordväst om koret finns en vidbyggd sakristia. Inredningen är ljus och med ursprunglig inredning.
Dopfunten av sandsten är huggen omkring år 1300 i en typ som inspirerats av Gotlands funtar. Den är i tre delar med höjden 99 cm. Cuppan är skålformad med ett upptill utsparat band och nedtill musselornamentik med sexton utsparade fält. Skaftet är koniskt, lätt konkavt och upptill avslutat med en kraftig vulst. Foten utgör en direkt fortsättning av skaftet och har en 10 cm hög fotplatta. Uttömningshål saknas. Funten är mycket välbevarad med stor skärpa i ornamentiken.
Altaruppsatsen, som har form av en tempelgavel med mantelkors, och predikstolen med ljudtak är tillverkade 1842 av Johannes Andersson i Mjöbäck och målad i vitt och guld. Storklockan är av en senmedeltida normaltyp och saknar inskrifter. Orgeln, som är placerad på västra läktaren, är tillverkad 1974 av Hammarbergs Orgelbyggeri AB. Den har 24 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Fasaden, byggd 1869 av Åkerman & Lund Orgelbyggeri, är ljudande. Dagens orgel har haft två föregångare tillkomna 1869 och 1924.

 

Koordinater: 57.770185, 12.821104

 

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

34 Bilder