Flera restaureringar har förekommit. De mest ingripande var 1904 och 1924-1925. Vid det senare tillfället renoverades en stor del av inredningen, korgolvet utökades och elektricitet installerades. Det putsade spegelvalvet försågs vid samma tid med målningar av John Hedaeus från Borås.

Inventarier
En romansk dopfunt i två delar, huggen under 1100-talets senare del, tillskrives stenmästaren Andreas. Den är 88 cm hög. Cuppan är cylindrisk med skrånande undersida. Runt livet finns nederst ett utsparat band, däröver en ringkedjefris och på undersidan uppåtriktade blad. Foten är rundad och konvex. Centralt uttömningshål. Funten låg i över hundra år ute på kyrkogårdsmuren. Den flyttades in i kyrkan 1904, men då saknades dess fot, som återfanns först 1942 i en mosse väster om kyrkan.
Predikstolen är tillverkad 1651 för den gamla kyrkan. Det tillhörande ljudtaket tillkom 1804. Altartavlan är målad 1862 av Birger Lignell och återger Kristus på korset. En tavla i snidat trä, som föreställer Jesu uppståndelse, påträffades vid restaureringen 1955 och hänger på norra långskeppsväggen. En tavla utförd av Bill Flodin 1974 hänger på den motsatta väggen.

Klockor
Storklockan, som omgöts 1915, var av en senmedeltida normalyp utan inskrifter. Den har nu inskriptionen: Kommen och låten oss tillbedja och nedfalla. Lillklockan är från tidig medeltid och ovanligt smal och hög. Den har inga inskrifter.

Orgel
Orgeln är placerad på västra läktaren. Det är en ny orgel tillverkad 1977 av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Kyrkan fick sin första orgel 1856, tillverkad av J. F. Ahlstrand i Istorp. Den hade då tio stämmor, vilka utökades till 21 vid dess restaurering 1923, som utfördes av A. Magnusson Orgelbyggeri AB. Fasaden härstammar från 1856 års orgel och var ursprungligen ljudande, blev stum efter ombyggnation 1925, men åter ljudande efter senaste ombyggnaden 1976, varefter instrumentet har nitton stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Källa: Wikipedia

Toarps kyrka är en gustaviansk salkyrka från 1783. Arkitekt: Sven Westman.
Toarps kyrka är uppförd på exakt samma plats där socknens första kyrka byggdes i tidig medeltid. Denna kyrka utökades 1722. Den nuvarande kyrkan, i Gustaviansk stil, invigdes år 1783. Den nuvarande altartavlan fick kyrkan 1862. Det är en oljemålning föreställande "Kristus på korset". Konstnären heter Birger Lignell och var från Svenljunga.
Dopfunten tordes redan ha funnits i den äldsta kyrkan. Den är huggen av mäster Andreas och tillhör gruppen med enbart ornament. När den nuvarande kyrkan kyrkan hade uppförts, blev dopfunten liggande på kyrkogårdens vallmur i över 100 år. Dess nedre del återfanns 1942 i en mosse väster om kyrkan. Predikstolen bär årtalet 1651 och har troligen tillhört den äldre kyrkan. På dess speglar kan man läsa IHS samt namnen Reinholt Rabe och Carin Peders Doter. Den första orgeln fick kyrkan 1856, bekostad av köpman Hans Nelson, Borås. Orgeln hade 10 stämmor. År 1924-1925 kunde orgeln utökas till 20 stämmor tack vare en gåva av Toarpssönerna Herman Janson och Paul U Bergström. Den 1976 ombyggda orgeln har 19 stämmor.

Målningarna i taket och på simsarna är utförda av och under ledning av konstnären John Hedaeus, Borås. Bilden ovanför altartavlan föreställer "Kristus som Konung", flankerad av "Uppståndelsen" och "Himmelsfärden". Väggplåtarna av mässing med ljushållare, 29 stycken, är skänkta av Paul U Bergström, Stockholm. Väggplåtarna av mässing med elektrisk belysning, 2 st, är skänkta av Britt-Marie och Göran Sundblad. Tavlan på södra långskeppsväggen är snidad i trä. Den föreställer "Jesu uppståndelse". Såväl konstnär som ålder är okänd. Tavlan på motsatta väggen föreställer "Jesu födelse". Den är målad och skänkt av Bill Flodin, Målsryd.

I kyrkans torn finns två klockor som heter Karin och Kerstin. Den lilla klockan är från 1200-talet och väger 280 kg. Den är av fingerborgstyp, hög klang men saknar inskription. Den större klockan är också mycket gammal, hur gammal vet man inte. Den sprack 1814 vid en mobiliseringsringning. Det hände när Karl XIV Johan var kung och samlade i hop en armé och gav sig i väg till kontinenten för att hjälpa Tyskland och England att kriga mot Napoleon Bonaparte. Klockan blev omgjuten år 1915 och väger 450 kg.
Den ringer släktled efter släktled ut över toarpsbygden med de manande orden enligt inskriptionen: "Kommen, Låtom oss tillbedja och nedfalla. Låtom oss knäböja inför Herren, vår skapare." Ps.95:6.

Källa: Svenska Kyrkan

Tillbaka till kyrkan