Dagens kyrka
Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1850 på en kulle, cirka två kilometer sydväst om den medeltida kyrkplatsen, av byggmästare från Sandhults socken. Kyrkan består av rektangulärt långhus med halvrunt korparti och kyrktorn. Ingång finns i väster samt mitt på långhusets nord- och sydsida. År 1966 tillkom en läktarunderbyggnad med olika smårum.
Kyrkans vitputsade exteriör är tidstypisk med hörnpilastrar, obruten gesims och klassicerande omfattningar till ljudöppningar och portaler. Tornet kröns av flack huv med reslig lanternin.
Det vida, vitputsade kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv, artikulerat med ribbor. Interiören har ändrats och målats om ett flertal gånger. Vid renoveringen 1989 tog man fram en färgskala i empirstil bestående av vitt, guld, rött och blått.

Inventarier
Detalj av nattvardskalkens fot Altaruppsats och predikstol är nyklassicistiska arbeten från 1800-talets andra hälft, vilket bidrar till kyrkorummets enhetliga stilkaraktär. Det stora altarkrucifixet införskaffades 1888 från Oberammergau av kyrkoherde Fehrman.
En sjusidig dopfunt står i korets södra sida. Den tillverkades i början av 1600-talet och stod ursprungligen i gamla kyrkan. Den är skuren i ek, har snidade lister och är delvis målad i röd, svart, grön och vit kulör. Tidigare skulpturer är nu borttagna.
Dopfatet tillverkades i Nürnberg under slutet av 1500-talet. Predikstolen med ljudtak är skulpterad i slutet av 1800-talet. Den har en bruten gråvit kulör med förgyllda detaljer. En förgylld nattvardskalk av silver är från 1581. På foten finns en graverad framställning av Sankt Lars på sitt järnhalster över glödande kol. Denne är kyrkans skyddshelgon. Kormattan är skänkt 1960 av Träslövs kyrkliga sykrets.

Klockor
Storklockan är omgjuten 1902. Diameter: 117,5 cm. Vikt: 1050 kg. Lillklockan är gjuten 1904. Diameter: 83 cm. Vikt: 370 kg.

Orgel
Fasaden till 1858 års orgel, byggd av Johan Nikolaus Söderling, står kvar på läktaren. Verket har genomgått flera åtgärder såsom renovering 1876, ombyggnad 1887, större reparation 1907, installation av ny pedalklav 1918, reparation 1930 och ombyggnad 1966 utförd av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Samma firma reparerade orgeln 1996 och renoverade, utökade och omdisponerade den 2007. Det mekaniska instrumentet har 23 stämmor fördelade på huvudverk, svällverk och pedal.

Omgivningar
Kyrkogårdens äldre del från 1850 omger kyrkan. Den yngre delen finns vid södra sidan av Träslövsvägen. Ett par hundra meter öster om kyrkan ligger pastorsexpeditionen och sydväst om kyrkan ligger församlingsgården.

Källa: Wikipedia

Träslövs kyrka ligger i Varbergs östra del av staden i Halland. Kyrkan byggdes 1850 på en höjd söder om den g:a kyrkplatsen där kyrkan legat sedan 1100-talet. Av den kyrkas stenar tog man till det nya kyrkbygget, endast grunden finns kvar av den. Träslövs Kyrka byggdes år 1850, i nyklassisk stil. Det var under kyrkoherde Glasell detta skedde efter hårt motstånd från församlingsborna, där många ville ha kvar den gamla kyrkan.
1857 målades kyrkan invändigt i ett rutmönster av brunt, grönt och rosa och samtidigt byggdes en orgel av J.N. Söderling, Göteborg. Den hade tio stämmor. Samma år förgylldes och målades den nyanskaffade altaruppsatsen, med kors, törnekrona, svepeduk. (Korset kom sedan till Träslövsläge kyrka när det var färdigt 1926 och placerades 1951 framme i norra koret när altaruppsatsen av Joel Mila blev färdigt.)
1886 tillbyggdes och ombyggdes orgeln av S Molander, man lade till åtta stämmor. Kh Fehrman sänkte 1000 kr för detta tillbygge och samma år skänkte han det av honom i Oberammergau (Bayern Tyskland) inköpta stora krucifixet. Samma tid målades kyrkan om och fick nya rutor i grått med gröna blad. 1950 renoverades kyrkan under t f kh Hagman. Sakristian flyttades från att ha varit bakom altaret, till under läktaren där bänkar togs bort och två rum inrättades. Koret förstorades och man lade på ett parkettgolv över de gamla brädgolven målat som ett marmorerat schackbräde.
1967 sattes en ny orgel in med tjugotvå stämmor. Den byggdes av Tostareds orgelfabrik. 1988 ommålades innertaket och väggarna fick sin empiregula färg och den röda gångmattan lades in. Det stora altarkrucifixet flyttades fram en halv meter och belysning ordnades bakom. Dessutom flyttades ljuskornorna ut över bänkarna från att tidigare ha varit i mittgången. Inventarier
Altarskåp 1990 av Forsberg, föreställande jungfru Maria med barnet samt änglarna Mikael och Gabriel. På den vänstra dörren heliga Birgitta och på den högra s:a Laurentius som är kyrkans skyddshelgon. När dörrarna stängs (vilket sker i fastetiden) ser man törnekransen.
Ambo och dopljsusstake gjordes av P E Törestrand, Varberg, 1988. Dopfunt från tidigt 1600-tal. De tidigare skulpturerna är bortagna. Dopfatet är från slutet av 1500-talet, gjort i Nürnberg.
Dopängeln är en gåva av kh Fehrman och en kopia av Thorvaldsens dopfunt i Köpenhamns domkyrka.

Kalken är från 1581 och skänktes av dåvarande slottshövitsmannen Anders Bing. Kalken är förgylld och cuppan omgjord 1877. Därvid användes en silverask skänkt av den karolinske slottshövitsmannen Abraham Bandholtz syster på 170-talet.
Kormattan är vävd hos Agda Österberg, Tre Bäckar, och skänkt av Träslövs kyrkliga sykrets 1960. I vapenhuset hänger två värjor från 1700-talet som har tillhört Abraham Bandholtz. Klockorna är omgjutna 1902-04 hos J A Beckman, Stockholm Kyrkogården Kyrkogården består av en äldre del (1850) runt kyrkan och en yngre del på södra sidan av Träslövsvägen. På den äldre delen finns prästgravarna samlade vid östra kanten av kyrkogården där en minneslund finns.

Källa: Svenska Kyrkan

Tillbaka till kyrkan