Trävattna Kyrka

Falköpings Kommun

Trävattna kyrka är en kyrkobyggnad som sedan 2006 tillhör Floby församling (2002-2006 Hällestad-Trävattna församling och före 2002 Trävattna församling) i Skara stift. Den ligger i västra delen av Falköpings kommun.

Kyrkobyggnad
Kyrkan är byggd av sten med trappgaveltorn och uppfördes 1854 efter att Trävattnas gamla, medeltida kyrka förstörts av vådeld 1849. Kyrkan är ritad av arkitekten vid Kungliga överintendentsämbetet J A Haverman.

Inventarier
Predikstolen och altarringen är utförda i empirstil. Ett målat kors på glasfönstret över altaret tjänstgjorde de första åren som altartavla. Tre fönster i korväggen bemålades 1962 med treenigheten och motiv ur Jesu liv av den svensk-nederländske konstnären Folke Heybroek. Lillklockan räddades ur branden 1849 och har en inskription från 1669.

Källa: Wikipedia

På platsen för nuvarande kyrka låg tidigare Trävattna medeltida kyrka. Kyrkan som var uppförd av sten var liten och trång. För att rymma den växande församlingen gjordes en tillbyggnad på kyrkans södra sida 1836, ett gravkor för familjen Gyllengrip på Salaholm.

Under en vådeld 1849 förstörs kyrkan liksom flera närliggande gårdar samt det nybyggda skolhuset. Efter branden delades församlingsborna i två läger, de som ville bygga en ny sockenkyrka och de som istället ville hjälpa till med underhållet av den stora, nyuppförda Floby kyrka. 1854 segrade majoriteten av sockenborna och den nya kyrkan byggdes. Arkitekt var J. A. Haverman, som jobbade vid kungliga överintendentsämbetet, och ritningarna godkändes av konungen.
Utmärkande för kyrkan är dess torn med trappgavlar som är väldigt sällsynt. Kyrkan saknar traditionell altartavla men har istället en mycket vacker målning på de tre korfönstren, utförd så sent som 1962 av Folke Heybroek. I början av 1990-talet gjordes en invändig renovering då man gjorde om putsen, bytte el och dekormålade.

Källa: Svenska Kyrkan

Klicka på bilden för att komma till bildgalleriet med flera bilder

53 Bilder