Biografen Olympia på Sjöbo Torg

Biografen Olympia på Sjöbo torg
Fick förmånen att komma in och fotografera biografen, så totalt blir det 8 bilder jag kommer att visa i bloggen. Byggnaden uppfördes år 1960 så biografen hade väl sin premiär 1960 och när den lades ner har jag inte fått fram ännu. Men den 13 augusti 1975 var det premiär för nya biograf Olympia i Fenix gamla lokaler på Stora Brogatan – Holmsgatan så det måste varit runt 1975 som man lade ner biografen på Sjöbo.

Här är ingången till biografen inte mycket som talar om att det finns en gammal lokal som var biograf tidigare, ser ut som en helt vanlig ingång till ett trapphus.
När man kom in i lokalen då blev man lite förvånad hur välbevarad lokalen var fast man såg hur sliten den var på sina ställen. Det kan ju beror på att det var har varit lite aktiviteter i lokalen under tiden Borås Stad hyrde lokalen.

Här är den fantastiska trappan med ett räcke i mitten, man blir ju förvånad när man kommer innanför de stora glasdörrarna och möter denna trappa. När man väl kommit ner från trappan så möts man av ett underbart vackert marmorgolv.

Golvet var så blankt och fint när vi var där och att få se ett sådant här golv trodde man inte man satt på en parkbänk och väntade på AB Bostäders representant som skulle visa lokalen och framför allt så välbevarat som det var.

När man väl hade studerat golvet så har vi biljettluckan där man köpte sina biljetter innan man gick in i salongen. Det är ju fantastiskt att allt detta är sparat som det en gång var.

Här gick man in i salongen och till höger fanns toaletten för herrar med klassiska bokstäver på dörren och till vänster var det damernas toalett. Förväntan var hög när man gick igenom dörren och in i själva salongen.

Här ser man hur välbevarad biosalongen är fast det finns några stolar som är trasiga och några som är lagade med silvertejp. Biografen hade plats för 249 gäster sedan vet jag inte om man har tagit bort stolar i mitten eller om det har varit så från början med en mittgång. Det sägs att man har använt lokalen som en kyrksal och det kan ju vara svaret till varför det är en mittgång.

Denna bild är fotograferad igenom hålet från maskinrummet och tittar man så ser den väldigt bevarad ut, fast den nu har stått helt tom i över tre år. Enligt AB Bostäder som kommer det att kosta någon eller några miljoner att renovera lokalen och det gäller att hitta rätt hyresgäst också. Det vore ju en bra idé att renovera den och låta den vara som en biosalong och visa lite filmer, t.ex matinéfilmer som jag gjorde när den var i bruk. Vill du se mer bilder på biografen gå med i Facebookgruppen Gamla Borås där har jag lagt ut alla bilderna som jag tog. Sedan vill jag tacka Linus och Carina på AB Bostäder som tog sig tid att låta oss komma in och fotografera. När jag säger oss så var även Christian som driver sidan knallewood där han lägger upp bilder på övergivna byggnader gå gärna ut och kika på hans sida det finns mycket att titta på där och du kommer inte att bli besviken.

PDF-fil