Viskans Översvämning 1951 Södra Strandgatan

Året var 1951 som det kom enorma mängder med vatten som fick Viskan att stiga över sina kanter och fyllde gatorna med vatten. Här på Södra Strandgatan var det vatten ända upp till husgrunderna, tur att det fanns ett räcke vid Viskans kant så man visste var Viskans kant var någonstans. Det var likadant på Västerbrogatan där gick vattnet långt upp på Torggatan vid Posthuset.
Södra Strandgatan ser lite annorlunda ut i dag och heter Sandwalls plats. Numera är det en massa uteserveringar på denna gatsträcka. De två trähusen mitt i bild är idag borta och ersatta med andra hus, kommer inte ihåg vilken år dessa försvann. Huset i höger bildkant är Strömqvist gamla byggnad och är byggd på 1800-talet och den står kvar lika vackert fortfarande. Trädet som vi ser sticka upp över taket på Strömqvist hus finns fortfarande kvar i dag och står vid gaveln på Utfalska gården numera Hemgården.
Mellan Strömqvist och det stora huset i mitten går det en lite gata som heter Bäckegränd och den gatan var överbyggd i många år. Vet inte när dom öppnade upp så att det blev gata igen, fick reda på det när några från gruppen Gamla Borås och jag själv var på ett studiebesök på Viareds Museum och då berättade Sture Magnusson att han fick de att öppna upp gatan. På tal om Sture Magnusson om du nu är intresserad av gamla saker då ska du verkligen göra ett besök på Viareds museum. Jag ordnade en träff där förra året för medlemmarna i Gamla Borås och det var väldigt intressant gå där och kika på alla gamla saker, men framför allt lyssna på vad Sture har att berätta är det bästa av allt. Han vet det mesta om Borås historia och det är bara att luta sig tillbaka i stolen när han berättar om det gamla Borås. Sedan har Sture givit ut en dvd-skiva som handlar om när kommunen brände Viared för att göra om det till ett industriområde och det är en mycket intressant dvd att titta på.

PDF-fil