Österlånggatan Stora Torget i bakgrunden 1961

Korsningen Österlånggatan – Lilla Brogatan, det nybyggda Tempohuset i höger bildkant och bilden är fotograferad år 1961. Alltså samma år som Tempo invigdes. Stora Torget i bakgrunden och det är innan rivningen började, så det enda hus som finns kvar på bilden är Tempohuset och givetvis Carolikyrkan. Jag förstår inte hur man kan låta hus förfalla så mycket så att det inte finns något annat alternativ till att riva husen.
Nu i dag så är Österlånggatan en gågata plus att hela Stora Torget är helt bilfritt så hela stadskärnan har genomgått en stor förändring. Det finns inga låga hus kvar runt torget längre och det är lite synd tycker jag. De enda gamla husen som finns kvar är Rådhuset och gamla Handelsbankens hus som ligger på andra sidan torget med den vackra springbrunnen mitt på torget
Tittar man på huset i bakgrunden där Midashuset ligger i dag så stod det ett fint stenhus där lite färg på fasaden så hade det blivit vackert igen men 18 mars 1966 så började man plocka ner huset.

Grunden på huset är byggt vackert med stenar i ett mönster som man inte ser i dag och jag tror inte att det var något fel på detta hus utan man ville bara ha bort det och förnya kvarteret men det är bara mina tankar. Men det finns ganska många gamla byggnader kvar i Borås ännu och hoppas att man är rädd om dessa och underhåller dom så de finns kvar många år till.
Förra sommaren gick jag runt på Borås gator och dokumenterade de gamla byggnaderna som finns kvar och förhoppningen är att göra en hemsida om de gamla byggnaderna nu i vinter. I dag den 13 september mellan 16.00 – 19-00 så ska jag upp i ackumulatortanken när Borås energi och miljö har öppet hus. Så i slutet av veckan kan jag säkert bjuda på några bilder över Borås som är tagna från tanken. Ni som vill se gamla bilder gå gärna med i Facebookgruppen Gamla Borås.

PDF-fil