Del av Allégatan vid korsningen Torggatan 1944

Allégatan söderut, fotografen står i korsningen Allégatan – Torggatan år 1944. Här ser vi Axel Bergengrens villa, det var han som drev Borås Wäfveri. Jag vet inte när denna byggnad uppfördes men den revs år 1975.
Här ser vi de tydliga spåren som blev efter sänkningen av Allégatan, man har fått bygga till en extra stenfot till huset och vad man kan se så är den ganska så hör. Man höjde till och med gatan på vissa ställen som t.ex vid Hötorget där höjde man Allégatan så man var tvungen till att bygga en trappa ner mot Hötorget. Tänk vilket stort jobb det var på denna tid som arbetet pågick och det var mellan 1930-1940-talet. Tittar man längre bort på gatan så ser man att man var tvungen att bygga extra trappor vid sidan av huset för de som hade sin entré utmed Allégatan.
Det är en stilla tid på 40-talet om man jämför med dagens Allégata, här har man till och med en liten parkeringsplats för cyklar på själva gatan. Skuggan som vi ser här kommer ifrån Rådhuset. Till vänster om byggnaden så finns trapporna som går upp mot Sandgärdsgatan och de finns fortfarande kvar än i dag. På denna tid fanns det väldigt mycket trappor efter Allégatan och som gatan är nu i dag är den väldigt plan och inte en trappa till husen finns kvar, de flesta gamla hus efter Allégatan är rivna det finns några gamla hus kvar som t.ex Hemgården och delar av kvarter Munin annars ar det nyare hus som finns efter gatan.
Kvarter Munin som ligger till vänster utanför bild skulle renoveras tror det var under 1980-talet men det slutade med att stora delar av byggnaden är nybyggd speciellt efter Sandgärdsgatan är det helt nytt och det är bara efter Allégatan det gamla står var fast renoverat. Det är lite trist att man väntar så länge innan man renoverar att man måste riva stora delar av byggnaden.

PDF-fil