Åkerlunds Bomullsspinneri på Druvefors

Åkerlunds Bomullspinneri på Druvefors
Här är Åkerlunds Bomullspinneri under uppförande år 1898, en ståtlig byggnad och det är det fortfarande i dag fast det har skett en del förändringar på fastigheten. Arkitekten var engelskmannen Sidney Statt som har ritat liknande spinnerier över hela världen. Man byggde på fabriken en extra våning år 1916, det som saknas i dag på byggnaden är en stora skorstenen, vet tyvärr inte när man rev den, sedan saknar det tidtypiska torntaket.

Här är en bild ifrån Druveforshållet omkring år 1920 och man ser hur stor och ståtlig byggnaden är och luftigt runt om. Nu för tiden bygger man nästan vägg i vägg med spinneriet, jag tycker det är synd att man bygger så när en sådan anrik fabriksbyggnad. Synd att Textilmuseet flyttade härifrån det var ju en passande byggnad. I den lilla dörren längt till vänster hade jag ett jobb en gång på 1990-talet, jag tror att det hette Borås affisch- och reklamtryck. Jämför man med en nyare bild så tycker jag att man har förstört utseendet av byggnaden. Se bild nedan.

Foto Glenn Murberg 20150801

Bilden är fotograferad den 1 augusti 2015 och här ser man var man har förfulat byggnaden med ett hisschakt inklädd i ful plåt, det hade ju varit snyggare om man hade försökt att hitta likande tegel som hade passat till byggnaden. Undra när den stora porten tillkom på 4:e våningen där man har bytt ut två fönster mot denna men det kan ju vara om man skulle ha in en större maskin och det är likadant på långsidan på andra våning, dessa portar fanns inte på bilden från 1920-talet. Man kan ju bara sitta och fundera hur många människor som arbetade här i spinneriet och hur många balar av bomull som lastades in i fabriken.
Ser man nu hur man river i Borås med tanke på Folkan och nu även Rotundan som är i farozonen så blir det nog dags att ta en heldag i Borås och fotografera se gamla byggnaderna som finns kvar för man vet inte hur länge de får stå kvar.

PDF-fil